Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

20-26 maart: De week van de Psychiatrie

Deze week is het de Week van de Psychiatrie. De week is opgedragen aan alle mensen (met of zonder psychiatrische achtergrond) die zich inzetten voor verbetering van positie en het leven van mensen met psychische en psychiatrische problematiek.
Week van de psychiatrie
Foto door Mark Williams

De GGZ is veel humaner geworden, maar er is nog heel veel werk te doen op het gebied van beeldvorming en het doorbreken van isolement. Dat geldt ook voor het verbeteren van woonomstandigheden, financiële positie, informatievoorziening en keuzemogelijkheden. Daarom vindt er elk jaar de Week van de Psychiatrie plaats. Op verschillende plekken in het land worden activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de geestelijke gezondheid.

Activiteiten 2023

Landelijk – Stichting Landelijk Kennisnetwerk Psychiatrie en Hoogbegaafdheid

Almere – 8 organisaties

Berg en Dal, Heumen en Mook en Middelaar – Gemeenten, Ixta Noa en Forte Welzijn

Den Bosch – Reinier van Arkel

Groningen – 6 organisaties

Haarlem, Velsen en Zandvoort – Herstelacademie Haarlem en Meer

Kampen – Stichting Focus

Rotterdam – Basisberaad, 3 herstelacademies in de wijk , Voedseltuinen en Pauluskerk

Utrecht en Zeist – Steunpunt GGZ

Vught – Reinier van Arkel

Zuid-Limburg – GGZ Inspiratie

Over de week van de Psychiatrie

De Week van de Psychiatrie vindt zijn oorsprong in het anti-autoritaire denken van de jaren zestig. Aan de golf van kritiek op bestaande maatschappelijke structuren ontkwam ook de psychiatrie niet. Tegenover de bestaande zorg ontwikkelde zich een kritische beweging, waarvan Jan Foudraine en Carel Muller belangrijke exponenten waren. Foudraine publiceerde in 1971 de bestseller ‘Wie is van hout’, waarin zowel de wijze waarop in Nederland met psychiatrische patiënten werd omgegaan als de opleiding tot psychiater, wordt bekritiseerd. Volgens Foudraine zouden psychiatrische cliënten veel meer gelijkwaardig moeten worden benaderd door psychiaters en verpleegkundigen. Carel Muller was in diezelfde tijd directeur van Dennendal op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Ook hem stond een veel humanere benadering van de zorg voor ogen in een gemeenschap, waar pupillen en verpleegkundigen ongedwongen met elkaar samenleefden.

In dit klimaat werd vanaf 1975 eerst de dag en later de Week van de Psychiatrie georganiseerd; een week met theater, discussiemiddagen, acties en het Breingein-festival rond actuele thema’s in de cliëntenbeweging.

Meer weten over de Week van de Psychiatrie:  1979 Baas in eigen brein – Canon Cliëntenbeweging GGZ Nederland, Details (canonsociaalwerk.eu)