Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VR-bril helpt ic-patiënten hun trauma beter te verwerken

Patiënten die op de intensive care hebben gelegen, kunnen met een VR-bril hun eventuele trauma beter verwerken. De bril wordt een belangrijk hulpmiddel op de nieuwe COVID-19 poli van het EMC in Rotterdam. Zo bericht EenVandaag.

Patiënten willen meer informatie willen over wat er gebeurd is op de ic. Ze willen de hele ervaring herbeleven, maar dan met betere uitleg erbij. Om die reden is er voor herstellende COVID-19-patiënten samen met intensivisten een speciale COVID-19 film gemaakt.

Iedere COVID-19 patiënt die in Rotterdam van de ic komt krijgt de VR-bril 10 minuten op. De VR-bril helpt het brein om herinneringen beter te plaatsen en gaten in die herinneringen op te vullen.

PTSS vermindert

In de film worden de medische handelingen die de COVID-19-patiënt zijn overkomen in een levensechte omgeving stapje voor stapje uitgelegd. Hiermee halen patiënten hun stressvolle informatie-achterstand in en kunnen herinneringen beter plaatsen. PTSS vermindert door inzet van een VR-bril.

Depressies of nachtmerries na ic-behandeling

60 Tot 70 procent van de voormalig intensive care-patiënten heeft klachten. Zij krijgen na afloop te maken met psychische of cognitieve problemen; het Post Intensive Care Syndroom, met veelal angstklachten, depressie of nachtmerries, die horen bij PTSS.

De patiënten missen informatie over wat hen is overkomen. Dat kan leiden tot delusional memories. Ze vullen hun herinnering zelf aan, maar dan op een verkeerde manier. De VR-film helpt om de herinneringen beter te plaatsen en gaten in die herinneringen op te vullen. Men ervaart dat de realiteit minder eng is dan in hun herinnering.

Bron: 1V EenVandaag

Gerelateerde informatie