Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 525 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

De Polyvagaal Theorie, een sterk gefundeerd model

Het is duidelijk dat de discussie over de polyvagaal theorie leeft. Voordat ik in ga op de kritiek door Tineke Smit geuit, is het allereerst belangrijk om even stil te staan bij wie er in hulpverleningsland nu gebaat is bij een discussie over de evolutionaire en zeer specifieke fysiologische aspecten van de stressreactie. Door Bart Verkuil [i]
EMDR

EMDR kan helpen bij angst voor terugkeer kanker

Angst dat kanker terugkeert, is een belangrijk probleem voor mensen die de ziekte overleefd hebben. Het gaat om angstklachten die vergelijkbaar zijn aan angstklachten bij PTSS, namelijk: intrusieve gedachten aan kankergerelateerde gebeurtenissen, herbelevingen van bepaalde ervaringen, vermijding van triggers die herinneren aan kanker en hyperalertheid. Omdat EMDR een bewezen effectieve behandeling is voor het verminderen […]
Wachtkamer

Rechten & Plichten | Gewijzigde eisen voor kwalificatie

Ggz kan worden verleend vanuit een vrijgevestigde praktijk of een instelling. Voor vrijgevestigde praktijken gelden andere regels, eisen, afspraken en tarieven dan voor instellingen.
Kees Korrelboom

Aandachtsfunctionaris bakstenen

Net als in andere sectoren hebben werknemers in de ggz dikwijls nog andere taken naast die waarvoor zij oorspronkelijk zijn aangesteld. Voor zo'n taak zijn zij dan aandachtsfunctionaris.

Afscheid

Vandaag nemen we met het team afscheid van een collega-klinisch psycholoog.

Vak in beeld | László Polgár

László Polgár, vader van de beroemde Polgár zusjes - Zsuzsa, Zsófia en Judit, voedde zijn dochters op tot schaakgrootmeesters.

Redactioneel | Slaapproblemen

Veel van mijn cliënten klagen erover dat ze slaapproblemen hebben.
Online behandelen

Rechten & Plichten | Online behandelingen: ontwikkelingen

Onlangs voerde het ministerie van VWS de beleidsregel in dat niet langer wordt gehandhaafd als geneesmiddelen via internet worden voorgeschreven zonder eerst de patiënt te zien, een besluit dat ook relevant is voor behandelaren die geen geneesmiddelen voorschrijven.

Opinie | De polyvagaaltheorie

In GZ-psychologie nr. 1, 2023, stond de opinie Hoe een complexe traumatheorie een sterk verhaal bleek van Bart Verkuil. Psychiater Tineke Smit reageert vanuit haar persoonlijke ervaring met en research naar de polyvagaaltheorie, 'om als clinicus bij te dragen aan juiste informatieoverdracht en om de discussie gaande houden.'

Culturele verschillen bij diagnostiek

Cross-culturele neuropsychologie is een aandachtsgebied binnen de neuropsychologie met een kleurrijke en turbulente geschiedenis. Hoe is dit werkveld ontstaan, welke ontwikkelingen heeft het doorgemaakt en hoe kan toekomstig onderzoek eruitzien?

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie