Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 477 resultaten )
Verfijn zoekresultatenWinactie congres
Geef het juiste antwoord & win! Weet jij het antwoord op de vraag? Word nieuwsbriefabonnee en vul het antwoord hieronder in. Wie weet ga jij er vandoor met een mooie prijs.
Winactie congres
Geef het juiste antwoord & win! Weet jij het antwoord op de vraag? Word nieuwsbriefabonnee en vul het antwoord hieronder in. Wie weet ga jij er vandoor met een mooie prijs.
Onderzoek ondernemerschap en burn-out
Het aantal mensen dat kampt met mentale problemen, zoals burn-out en stress, is hoger dan ooit. Kunnen we iets leren van ondernemers? Ondernemers worden vaak neergezet als helden én workaholics. Om hun bedrijf te runnen staan de meeste ondernemers altijd ‘aan’, ook buiten reguliere werktijden. Dat maakt het voor hen lastiger om tussendoor geestelijk bij […]
Column | De ziekelijke zijde van ziektewinst
Heeft u ooit thuis gezeten met een dijk van een burn-out in een wervelstorm van paniekaanvallen? Heeft u toen gedacht: 'ik hoop dat dit een blijvertje is, zodat ik nooit meer terug hoef te gaan naar die rotbaas van mij?'
Rechten & plichten | Centenkwesties
Met enige regelmaat moet de rechter zich buigen over de vraag of een (oud-)patiënt de rekening voor ontvangen zorg, of het niet vergoedde deel daarvan, moet betalen aan de zorgaanbieder.
Redactioneel | Bij twijfel altijd doen!
Oneindig verdrietig blijven en geen enkel doel meer in het leven zien, of juist alles vermijden wat doet denken aan de overledene, om maar te voorkomen dat het verdriet gevoeld wordt. Dit zijn mogelijke kenmerken van mensen die kampen met een persisterende rouwstoornis. In dit nummer staat een artikel over de behandeling van deze vastgelopen […]
Column | Cultuursensitieve benadering
Twintig jaar geleden hadden wij als managementteam geregeld overleg. We wisselden informatie uit, signaleerden problemen en namen besluiten. Een terugkerend thema was de no-show bij patiënten met een migratieachtergrond.
OpinieTrauma
Hoe een complexe traumatheorie een sterk verhaal bleek
De polyvagaal-theorie is een tot de verbeelding sprekende theorie over hoe ons autonome zenuwstelsel reageert op ingrijpende gebeurtenissen. Steeds meer behandelaars behandelen hun patiënten met polyvagale technieken, terwijl recent onderzoek laat zien dat de basale assumpties van de theorie niet kloppen.
Vak in Beeld | Abraham Maslow
Volgens de Amerikaanse klinisch psycholoog Abraham Harold Maslow (1908-1970) doorlopen mensen een 'behoeftenhiërarchie' die hij de 'Piramide van Maslow' noemde. In zijn motivatie-theorie (1943) stelt hij dat de mens pas kan streven naar bevrediging van hiërarchisch hoger gelegen behoeften nadat de hiërarchisch lagere behoeften eerst bevredigd zijn.
InterviewTrauma
Interview Marit Sijbrandij | ‘De interventie PM+ kan psychische klachten bij vluchtelingen tegengaan’
Hoe kun je tegengaan dat vluchtelingen langdurige psychische klachten hebben zoals depressie, angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS)? Hoogleraar Klinische psychologie Marit Sijbrandij vond een antwoord op die vraag in Problem Management+ (PM+), een door de WHO ontwikkelde interventie voor mensen in landen met een minder goed georganiseerde ggz. Bijzonder is dat behandeling kan worden uitgevoerd door niet-psychologen.