Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 336 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Opinie: Breng boosheid tijdig in kaart!

Tijdens een intake bij de psycholoog wordt vrijwel standaard gevraagd naar mogelijke somberheid en angst die de patiënt ervaart. Boosheid wordt vaak niet besproken, of pas als de behandeling spaak loopt. Wordt het geen tijd om in de behandeling meer aandacht te hebben voor boosheid?

Roos van der Mast: ‘Ik ben van ouderen gaan houden’

Ze was hoofdredacteur van het Nederlandse Handboek Ouderenpsychiatrie en deed in Leiden jarenlang onderzoek naar psychische stoornissen bij ouderen. In 2018 nam prof. dr. Roos van der Mast afscheid van het Leids Universitair Medisch Centrum. Een gesprek met een pionier in de ouderenpsychiatrie.

Boeken etc.

Aandacht voor recent verschenen boeken. Gesignaleerd: Behandeling van zelfverwonding: een praktische handleiding | MANTRA-werkboek. Voor (jong)volwassenen met anorexia nervosa | Handboek voor gz-psychologen | Recensie: Trauma en verwerkingstechnieken - Indicatiestelling bij traumabehandeling in de ggz.

Meer aandacht voor ongewenste zwangerschap

Er wordt zelden over gesproken, maar een op de vijf vrouwen in Nederland raakt onbedoeld zwanger. Het heersende taboe zorgt ervoor dat vrouwen zich vaak schamen dat het hen overkomt. Ze praten niet over hun keuze en houden hun verdriet vaak verborgen.

Eenzame aapjes

Historisch beeld over de geschiedenis van de psychologie, experimenten, grondleggers van de psychologie. De Amerikaanse psycholoog Harry Frederick Harlow (1905-1981).
Autisme spectrum stoornis (ASS)

Overdiagnosticering van autisme bij meisjes en vrouwen?

Hoewel wetenschappelijk bewijs vooralsnog ontbreekt, zijn in de onderzoeksliteratuur en behandelpraktijk signalen te herkennen die wijzen op een overdiagnosticering van autisme bij meisjes en vrouwen. De auteurs pleiten daarom voor stapsgewijze psychodiagnostiek, met voldoende aandacht voor een gedegen case identification.

Rechten & plichten

Juridische kwesties en tips voor de praktijk, wet- en regelgeving en praktijkvoering: Jezelf kwetsbaar opstellen kan helpen bij tuchtrecht en restitutiepolissen in de ggz worden schaars. Door psychiater en jurist Diederik de Rooy en jurist Joep Duijzings.
Corona

‘De klinisch psycholoog is geen consigliere’

Column Kees Korrelboom | Om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, is iedereen sinds 1 december 2020 verplicht om in openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen.

Een integratieve kijk op psychotherapie

Met deze casusbeschrijving illustreer ik hoe ik me als integratief therapeut laat inspireren door verschillende theoretische modellen, en hoe ik deze integreer vanuit een cliëntgerichte, experiëntiële basishouding. Het verslag is een betoog voor openheid; met oog voor overeenkomsten, maar zonder verlies van eigenheid.

GZ-psychologie nr. 1/2021 is verschenen! Doorrookte huiskamers

Ik kreeg een beklemmend gevoel toen ik laatst door de lommerrijke lanen van het oude 'Duin en Bosch' reed. En dat terwijl het terrein van de voormalige psychiatrische instelling juist prachtig is geworden: oude gebouwen en paviljoens en smaakvolle nieuwbouwhuizen wisselen elkaar af op dit bosrijke landgoed. Nee, dat beklemmende gevoel kwam door mijn eigen ervaringen op die plek, meer dan 25 jaar geleden, toen ik daar als psychologiestudent stage liep.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie