Home 2025
Laatste artikelen
Boeken etc.
Single Session Therapy | Uit je schaduw | Persoonlijkheidsdiagnostiek; een praktische gids
Het beroepsgeheim en de tuchtrechter
Aan het medisch beroepsgeheim wordt veel waarde gehecht; niet alleen door patiënten, maar ook door zorgverleners en het tuchtrecht. In dit artikel staan wij stil bij twee opvallende uitspraken van de tuchtrechter over het beroepsgeheim.
Karremans kondigt stevige keuzes in ggz aan
Meer laagdrempelige steunpunten buiten de ggz voor lichte mentale problematiek. Betere data-uitwisseling tussen ggz-aanbieders en zorgverzekeraars om de wachtlijsten gericht aan te pakken. Stappen zetten om de cruciale ggz uit de marktwerking te halen. Dat zijn belangrijke punten in de Kamerbrief over de ggz van staatssecretaris Vincent Karremans van Jeugd, Preventie en Sport.
ACT kan voor acceptatie beperkingen autisme zorgen
Autismespectrumstoornis is een chronische aandoening waarbij vooral begeleiding passend is. Toch zijn er ook mogelijkheden voor een behandeling. De de laatste ontwikkelingen zijn opgesomd in een eerder gepubliceerd artikel: Hoe behandel je autisme? Een van de auteurs van dit artikel is Linda ten Barge, GZ-psycholoog. Zij geeft hulpverlener-trainingen in Acceptance and Commitment therapy bij mensen met autisme en zal spreken op het congres ACT op 19 juni.
Interview Jacqueline A-Tjak: ‘ACT gaat over kwaliteit van leven’
Tekst: Johan Faber
ACT heeft een grote opmars gemaakt in de ggz sinds het in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd ontwikkeld. Dat komt vooral door de positieve benadering van deze behandelmethode, denkt klinisch psychologe Jacqueline A-Tjak. ‘Cliënten kunnen ook mét klachten een heel goed en waardevol leven hebben.’
Hoe ons economisch systeem bijdraagt aan psychische klachten
Prestatiedruk, bestaansonzekerheid en een constante competitie, aangejaagd door sociale media en reclames, leiden tot gevoelens van incompetentie, stress en burn-out. We hebben de afgelopen decennia een stijging van mentale gezondheidsproblemen onder met name jongeren gezien, die direct verband houdt met de manier waarop ons huidige economisch systeem werkt, zo laat onderzoek zien. Er bestaat een grote druk om jezelf te optimaliseren, van het perfecte cv tot een vlekkeloze en permanente online aanwezigheid, en dat schept een ongekende psychische druk.
‘Maak geld onderwerp van gesprek in de ggz’
Tekst: Johan Faber
Bij een op de vier mensen die uit het leven stappen spelen geldzorgen een belangrijke rol, zegt Peter Wesdorp. Waarom spreken we dan zo weinig over geld in de hulpverlening? ‘Door financiële problemen tijdig te signaleren, help je mensen om weer grip te krijgen op hun bestaan.’
De invloed van religie op trauma en schuldgevoelens
In de artikelenserie over trauma en schuld onderzoeken de auteurs de invloed van religie op schuldgevoelens. Kampen religieuze mensen vaker met schuldgevoelens na trauma en wat betekent dat voor de behandeling?
Het einde van de psychiatrie?
Betekent de opkomst van de kunstmatige Intelligentie (KI) het einde van de psychiatrie? Worden hulpverleners overbodig doordat computerprogramma's het werk beter doen dan therapeuten? Ik denk het niet. In tegendeel, ik vrees dat kunstmatige intelligentie veel werk gaat opleveren.