Home 2025
Laatste artikelen
Toenemende druk op ADHD-diagnostiek: waar ligt de grens tussen lijden en labeling?
De vraag naar psychologische hulp bij aandachtsproblemen en ADHD is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2023 kregen bijna 300.000 mensen in Nederland ADHD-medicatie voorgeschreven, bijna vier keer zoveel als in 2006. De toename is het sterkst onder volwassenen, met name vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. Tegelijkertijd groeit het aantal verwijzingen naar de ggz op basis van concentratieklachten, waardoor wachttijden oplopen en behandelcapaciteit onder druk staat.
Voor GZ-psychologen brengt deze ontwikkeling belangrijke vragen met zich mee: hoe differentiëren we tussen ADHD en andere psychische of contextuele problemen? Hoe gaan we om met zelfdiagnose en druk vanuit cliënten? En wat is er nodig om de juiste zorg beschikbaar en verantwoord te houden?
Werkomstandigheden psychologen in opleiding vaak niet op orde
Een aanzienlijk deel van de psychologen in opleiding werkt structureel te veel uren, krijgt onvoldoende begeleiding en voelt zich niet vrij om misstanden aan te kaarten. Dat blijkt uit een gezamenlijke peiling van Pointer (KRO-NCRV) en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) onder 114 psychologen die in opleiding zijn of waren.
Luistertip | Aan het werk met ADHD
In deze podcastserie Aan het werk met ADHD voert Frans Visée gesprekken met (jong)volwassenen en het MKB en brengt zo de werkgever en werknemer of werkzoekende met ADHD samen. Een uniek format met als doel de arbeidskansen en het werkplezier voor mensen met ADHD te vergroten.
‘Door samen in gesprek te gaan, proberen we het begrip aan beide kanten te vergroten, stigma’s te doorbreken en barrières te verkleinen. We vragen gericht advies aan (job)coaches, behandelaars, HR, recruiters en komen uit op praktische tools voor zowel de ADHD’er als de werkgever. Zijn we in staat met elkaar de drukkende arbeidsmarkt te verruimen en de arbeidskansen voor mensen met ADHD te vergroten? In deze podcastserie gaan we op zoek naar antwoorden, tips en gerichte adviezen!’
Mensen met langdurige psychische problemen ervaren burgerschap verschillend
Mensen met langdurige psychische problemen ervaren hun plek in de samenleving – hun burgerschap – op verschillende manieren. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van het panel Psychisch Gezien, uitgevoerd door het Trimbos-instituut. De resultaten laten zien dat er zowel positieve als zorgwekkende signalen zijn.
Van onze partner
‘In de forensische zorg voel ik me helemaal op mijn plek’
Sarah van IJzendoorn is klinisch psycholoog, manager zorg en opleider bij Fivoor. Elf jaar geleden stapte ze over van de reguliere ggz naar de forensische sector – en ze is nooit meer weggegaan. “Door de complexe zorg en goede samenwerking haal ik veel voldoening uit mijn werk.”
Maryke Geerdink: ‘Moedeloosheid bij de hulpverlener heeft gevolgen voor de kwaliteit van zorg’
Tekst: Johan Faber
Soms kunnen suïcidale gedachten jarenlang aanhouden, of voortdurend terugkomen. Hoe ga je daar als hulpverlener mee om? Volgens Maryke Geerdink is het vooral belangrijk om moedeloosheid te herkennen – bij de cliënt én bij de zorgprofessional. ‘Je moet het serieus blijven nemen.’
Derek de Beurs: ‘Je moet als onderzoeker onder die motorkap kijken’
Tekst: Johan Faber
We begrijpen steeds beter hoe complex suïcidaliteit is, zegt onderzoeker Derek de Beurs. Tegelijkertijd blijft het voor zorgprofessionals een uitdaging om nieuwe inzichten te vertalen naar een ‘succesvolle’ behandeling. ‘Het gaat om de symptomen die suïcidaliteit aanjagen.’
Boeken etc.
Laat me gaan. Euthanasie bij psychische aandoeningen | Kinderen en jongeren met ADHD | Emoties doorvoelen
Van onze partner
Mentale hulp via digitale zorg, gewoon thuis.
Mentale hulp hoeft niet altijd fysiek plaats te vinden. Dankzij digitale zorg kunnen mensen met mentale klachten hulp ontvangen vanuit hun eigen vertrouwde omgeving. Er zijn diverse digitale hulpmiddelen beschikbaar die cliënten helpen om vanuit huis, in hun eigen tijd, aan hun doelen te werken.