Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De natuur als instrument in de ggz

De toepassing van de natuur als instrument in de geestelijke gezondheidszorg zou weleens een veelbelovende strategie kunnen zijn. Er is in de afgelopen jaren dan ook steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van de natuur op zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid. Maar ondanks dat hiervoor steeds meer wetenschappelijk bewijs is, wordt hier in psychologische behandelingen voor bijvoorbeeld depressie maar zelden gebruik van gemaakt. Hoe zouden we de natuur vaker als instrument in de ggz in kunnen zetten?
wandelcoaching
Foto: Karsten Winegeart

 

Volgens de zogenaamde Stress Reduction Theory is de natuur goed voor de mens omdat we het grootste deel van onze ontstaansgeschiedenis voor overleving afhankelijk waren van de natuurlijke omgeving en haar hulpbronnen. Als we daar nu weer mee in aanraking komen dan heeft dat nog steeds een positieve invloed op ons welzijn. Natuur zorgt voor rust en ontspanning en remt de aanmaak van stresshormoon cortisol. Ook vergroot contact met een natuurlijke omgeving de blootstelling aan macro- en microbiota, waaronder bacteriën en etherische stoffen, wat de menselijke microbiota verrijkt en daarmee immuunversterkend werkt. Ditzelfde geldt voor zogenaamde fytonciden die door bomen en planten worden uitgescheiden. Daarnaast maak je door buiten te zijn, zelfs met een kleine hoeveelheid zonlicht, vitamine D aan en verbeter je conditie door buiten te zijn, omdat je meer beweegt. Een andere reden waarom we ons minder gestrest voelen in de natuur lijkt te maken te hebben met de herhalende patronen van bomen en andere structuren in de natuur. Fractalen, noemen we die terugkerende patronen. Die herhaling heeft een kalmerende werking op de geest. Het zou ook goed kunnen dat mensen positief reageren op natuurlijke omgevingen vanwege aangeleerde positieve associaties met natuur.

Positieve emoties 

Naast het effect op de fysieke gezondheid, toont onderzoek aan dat mensen die de natuur hebben bezocht, vaker positieve emoties laten zien en minder vaak negatieve emoties: ze zijn blijer en ervaren minder pijn, angst en depressieve gevoelens. Ook blijkt dat mensen die in een groene omgeving opgroeien

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in