Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorzitter Nederlandse ggz: ‘Voor de ggz wordt 2024 het jaar van de waarheid’

Met 84.000 mensen op de wachtlijst, krappe tarieven en personeelstekorten zakt de geestelijke gezondheidszorg (ggz) door haar hoeven. Daarom is de sector een nieuwe campagne gestart. “Investeer in mentale gezondheid, zorgprofessionals en een financieel gezonde sector”, luidt de oproep van Ruth Peetoom, voorzitter van de Nederlandse ggz.
Foto: Unsplash

Welke progressie heeft de ggz geboekt met de uitwerking van het Integraal Zorgakkoord (IZA)?

‘Afgelopen jaar was het jaar van de samenwerking. De landelijke uitrol van het verkennend gesprek van de mentale gezondheidscentra, is daarin een belangrijke ontwikkeling. Het verkennend gesprek zoomt in op de brede problemen, niet alleen de psychische klachten. Het dient als een filter, waarbij we kijken of iemand gebaat is bij een behandeling in de ggz of ondersteuning op andere terreinen, zoals huisvesting, werkstress of financiële problemen. De centra fungeren als brug tussen het sociaal domein, de huisartsen zorg en de ggz. De eerste evaluatie van Ggz Breburg toont glanzende cijfers. Zo beoordelen cliënten het gesprek met een 8,4 en blijkt tot maximaal een kwart gebaat bij andere ondersteuning. Daardoor wordt het beroep op de ggz minder.

Het doel is niet om mensen van ons erf af te duwen of verantwoordelijkheid over de schutting te gooien, maar mensen sneller, effectiever en beter helpen en capaciteit vrijspelen. Dat vraagt een goede samenwerking met het sociaal domein, de eerste lijn en gemeenten en een domeinoverstijgende betaaltitel. Daar wordt hard aan gewerkt. Een ander belangrijk thema is werkgelegenheid, vooral voor mensen met een ernstig psychiatrische aandoening. Werk draagt bij aan sneller herstel, biedt structuur en zingeving en voorkomt een toenemende zorgvraag. Die brede blik moeten we vasthouden.’

Het Zorginstituut bracht in november het signalement passende zorg voor mensen met psychische problemen uit. Wat zijn de belangrijkste bevindingen?

‘Momenteel wachten 84.000 mensen op geestelijke gezondheidszorg.

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in