Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deep brain stimulation bij dwangstoornis (OCS) lijkt net zo succesvol als bij Parkinsonpatiënten

De resultaten van een hersenoperatie met deep brain stimulation bij mensen met een dwangstoornis blijken net zo veelbelovend als die voor parkinsonpatiënten. Toch verwijzen huisartsen en psychiaters mensen met ernstige dwangklachten nauwelijks door voor diepe hersenstimulatie.
Foto door Natascha Connell via Unsplash

Bij ruim 60 tot 80% van de mensen met een ernstige dwangstoornis die een hersenoperatie ondergingen namen hun klachten blijvend af. Ondanks deze goede resultaten is de behandeling met deep brain stimulation wereldwijd bij slechts 300 patiënten uitgevoerd. Terwijl de ingreep bij parkinsonpatiënten al 300.000 keer heeft plaatsgevonden.

Onderzoek sinds 2005

Sinds 2005 wordt in het AMC onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van diepe hersenstimulatie bij OCS. De electrode wordt geplaatst in de capsula interna, het hersengedeelte dat een verbinding vormt tussen het striatum (het centrum dat verantwoordelijk is voor emoties en motivatie) en de frontale cortex (het hersendeel dat verantwoordelijk is voor regulatie en planning). Met deze behandeling worden goede resultaten behaald:

  • 60% van de patiënten ervaart een afname van meer dan 35% van de dwangklachten.
  • De gemiddelde afname van dwangklachten is 50%. De mate van verbetering varieert.
  • 75% van de patiënten ervaart een duidelijke verbetering van angst- en somberheidsklachten.

Inmiddels wordt de behandeling regulier aangeboden en door de verzekering terugbetaald. Patiënten komen voor DBS in aanmerking als zij primair een obsessieve compulsieve stoornis hebben en ondanks verschillende behandelingen met medicatie en cognitieve gedragstherapie ernstige dwangklachten blijven houden.

Aan de behandeling met diepe hersenstimulatie gaat een uitgebreide screeningsprocedure vooraf. De behandeling wordt gevolgd door een behandeling met cognitieve gedragstherapie. De behandeling is sinds 2014 opgenomen in de richtlijn angststoornissen en wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Naast OCS wordt in het AMC ook de werking van DBS bij andere psychiatrische klachten onderzocht.

Bewustwording

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in