Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Symptomen van borderline persoonlijkheidsstoornis vormen gezondheidsrisico voor ouderen

In de DSM staan negen symptomen die passen bij een emotieregulatiestoornis/borderline persoonlijkheidsstoornis. Volgens nieuw onderzoek van UMC Groningen, Radboud UMC, Atlant en het Trimbos-instituut, kan de aanwezigheid van één van deze symptomen kan al leiden tot een verslechtering van de kwaliteit van leven bij het ouder worden.  
17.10.2016 ÄZ: Alte Depressive sprechen auf Arzneien oft nicht genug an. © NiDerLander / fotolia.com Ärzte Zeitung / 200a16 / 17.10.2016 nachdenklicher alter mann portret of thoughtful serious old man *** Local Caption *** © NiDerLander / fotolia.com

De 9 persoonlijkheidskenmerken van borderline/emotieregulatiestoornis:
> Extreme verlatingsangst
> Instabiele relaties
> Negatief zelfbeeld
> Chronisch gevoel van leegte
> Suïcidale neigingen of zelfbeschadiging
> Extreme stemmingswisselingen
> Bijzonder impulsief en schadelijk gedrag
> Dissociatie en paranoïde ideeën
> Intense woedeaanvallen

Bron: DSM (diagnostic and statistical manual of mental disorder)

Het onderzoek laat zien dat met het ouder worden de mentale gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven verbetert. Dit geldt echter niet bij mensen die zicht herkennen in tenminste één van de symptomen van een borderlinestoornis. Ook de fysieke gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven daalt bij deze groep bij het ouder worden.

De studie suggereert dat met name extreme stemmingswisselingen en een chronisch gevoel van leegt op latere leeftijd de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Dit kan een overweging vormen om ouderen met deze klachten met psychotherapie te behandelen. Daarnaast is het van belang om borderline persoonlijkheidsproblematiek vroeg in het leven te signaleren en te behandelen, om latere problemen te voorkomen.

Impact of borderline personality disorder traits on the association between age and health-related quality of life: A cohort study in the general population, Cambridge University Press, 26 april 2021.

Bron: Trimbos Insituut

Gerelateerde informatie

Testmaterialen

Artikelen