Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Joost Hutsebaut benoemd tot bijzonder hoogleraar

Tilburg University heeft Joost Hutsebaut, klinisch psycholoog, benoemd tot bijzonder hoogleraar Preventie en vroege interventie van persoonlijkheidspathologie. De leerstoel is ingesteld door de Viersprong en maakt deel uit van het departement Medische en Klinische Psychologie van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences.
©Tilburg University

Met zijn onderzoek en onderwijs gaat Hutsebaut bijdragen leveren om individueel leed en maatschappelijke schade door persoonlijkheidsstoornissen, zo veel mogelijk te voorkomen. Hij wil bijdragen aan een betere detectie en ontwikkeling van betere behandelingen, zodat kwetsbare jongeren sneller en effectiever geholpen worden.

Bordeline persoonlijkheidsstoornis

Denk aan de borderline-persoonlijkheidsstoornis. Mensen met deze stoornis lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van andere psychische aandoeningen en krijgen vaker last van lichamelijke problemen. Ze hebben een aanzienlijk lagere levensverwachting dan gemiddeld. Een opleiding afmaken of een baan behouden is voor hen moeilijk. Naast de negatieve impact op hun welbevinden, economische situatie en relaties, zorgt het ook voor hoge maatschappelijke kosten.

Sneller en effectiever hulp bieden

Hutsebaut zal bijdragen aan de wetenschappelijk ontwikkeling en evaluatie van gespecialiseerde diagnostiek en programma’s voor vroege interventie, en ook de kosteneffectiviteit van vroege behandeling onderzoeken.

Met de leerstoel ‘Preventie en vroege interventie van persoonlijkheidspathologie’ wil de Viersprong op deze manier de kennis over diagnostiek en effectieve vroege interventie vergroten en ervoor zorgen dat die terechtkomt bij behandelaars. Die kunnen dan sneller gepaste hulp bieden.

Bron: Tilburg University


Gerelateerde informatie

Congres

  • Congres Emotieregulatie. Het is niet meer mogelijk je aan te melden voor het congres Emotieregulatie op 25 november 2021. De volgende editie van dit congres vindt plaats in 2022. Wil je als eerste op de hoogte gehouden worden van het nieuwe programma? Laat dan je gegevens achter via dit interesseformulier.

Vakliteratuur