Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen verband tussen voeding en depressie

Brain Food Concept

De link tussen de juiste voeding en het voorkomen of verhelpen van depressies is niet aangetoond. In literatuurreviews worden vaak sterke conclusies getrokken. Dat ontdekte Florian Thomas-Odenthal, masterstudent Psychologie aan de Universiteit Leiden, in zijn thesisonderzoek. Publicatie in PLOS ONE.

De psychologiestudent bestudeerde 50 review-artikelen, samen met zijn begeleider Marc Molendijk van het Leidse Instituut Psychologie en mede-auteurs Willem van der Does en Patricio Molero. Bij het onderzoek maakten ze onderscheid tussen narratieve reviews (literatuurreviews), systematische reviews en meta-analyses. Ze ontdekten dat de auteurs vaak veel sterkere conclusies trekken dan op basis van de onderliggende onderzoeken gerechtvaardigd is.

Een derde van de literatuurreviews kwam tot een sterke conclusie over het verband tussen voeding en depressies, maar niet één van de meta-analyses (ook niet de door hen zelf uitgevoerde meta-analyse) vond een dergelijk sterk verband.

Verklaring

De literatuurreviews uit het onderzoek bevatten gemiddeld 45% minder onderzoeken als bron dan meta-analyses. Daarnaast kan er onevenwichtigheid in de selectie van bronnen sluipen, wanneer een auteur deze zelf selecteert. Waarschijnlijk is de confirmation bias van onderzoekers een belangrijke oorzaak van de te sterke conclusies in literatuurreviews. Bij een systematische review en een meta-analyse is er veel minder kans op deze bias en dus minder kans op te sterke conclusies.

Alertheid bij narratieve reviews

De jonge psycholoog denkt dat het belangrijk is dat zowel wetenschappers als redacties van tijdschriften zich hier bewuster van worden. ‘Bij een systematische review of meta-analyse is het risico op een te sterke conclusie veel minder. Redacties van tijdschriften moeten zich afvragen of ze nog wel narratieve reviews willen publiceren, vooral indien er nog geen meta-analyse over het onderwerp beschikbaar is.’

Het onderzoek ‘Impact of review method on the conclusions of clinical reviews: A systematic review on dietary interventions in depression as a case in point’ verscheen op 16 september in PLOS ONE.

Bron: Universiteit Leiden