Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz staat thuis slapen tijdens verlof soms niet toe wegens geld

Ggz-patiënten die van hun arts met verlof mogen, kunnen soms niet thuis slapen omdat hun instelling dan geen vergoeding krijgt voor de geleverde zorg. Het ministerie van Volksgezondheid heeft daar signalen over gekregen, evenals PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. Volgens het ministerie komt het “zo nu en dan” voor, maar ontbreken exacte cijfers. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) experimenteert wel al met een oplossing
Eenzaamheid
Foto door Abbat via Unsplash

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) schrijft in antwoord op Kamervragen van Mohandis dat een zorgaanbieder alleen geld krijgt voor “daadwerkelijk geleverde zorg zoals staat in de Zorgverzekeringswet”. Als een patiënt met zogenoemd slaapverlof of nachtverlof gaat in voorbereiding op ontslag uit de instelling, mag de instelling dus geen “verblijfsdag” declareren.

Onwenselijke situatie

De minister geeft toe dat het onwenselijk is als patiënten ondanks advies van een arts niet thuis kunnen slapen vanwege geld. “De zorginhoudelijke afwegingen moeten altijd prevaleren boven financiële afwegingen.” Ze heeft dit volgens een woordvoerder mede naar aanleiding van Kamervragen van Mohandis onder de aandacht gebracht van de NZa en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Kamerlid Mohandis vroeg de minister waarom patiënten bijvoorbeeld voor weekendverlof naar huis zouden mogen, maar zaterdagavond terug moeten naar de instelling om daar te overnachten. “Het zou heel goed zijn dat mensen met verlof kunnen als de familie en de behandelend arts zeggen dat dat prima kan.” Hij wil daarom meer tekst en uitleg van de minister, en ook zo snel mogelijk een oplossing.

Proef met vergoeding slaapverlof

De NZa doet sinds april 2020 een proef

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in