Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In de verslavingszorg is meer aandacht nodig voor herstelondersteunende zorg

Volgens onderzoeker Thomas Martinelli (onderzoeksinstituut IVO) kom je een drugsverslaving niet te boven met een aan- of uitknop, maar is het een langdurig en complex proces. Mensen met een drugsverslaving kunnen echter door de juiste begeleiding wel degelijk positieve veranderingen in verschillende levensdomeinen bereiken en daarbij groeien op persoonlijk, sociaal én maatschappelijk gebied. Het onderzoek maakt deel uit van het door ZonMw gecoördineerde ERANID-programma (European Research Area Network on Illicit Drugs). Conclusie: In de verslavingszorg is meer aandacht nodig voor zorg die dat proces kan ondersteunen.
drugverslaving
Foto: Unsplash

Wat is herstelondersteunende zorg?

Herstelondersteunende zorg heeft als doel dat door begeleiding en zorg mensen geholpen worden zoveel mogelijk zichzelf te helpen. Bij veel psychiatrische aandoeningen is genezing namelijk niet altijd mogelijk, maar kan de cliënt wel leren om te gaan met zijn ziekte en een nieuwe betekenis te geven aan zijn leven. Vanuit die herstelvisie wordt verslaving vooral gezien als een proces van vallen en opstaan. Het doet een beroep op degene met een verslaving om zélf actief bij te dragen en na te denken over het eigen herstelproces. Zo leert iemand op een andere manier naar zijn leven te kijken, ontdekt daarbij nieuwe mogelijkheden en versterkt zo de persoonlijke draagkracht.

Herstelprocessen zijn persoonlijk en uniek en worden beïnvloedt door de kwaliteit en de beschikbaarheid van het zorgaanbod en de invloed die de cliënt heeft op de eigen woonomgeving en het leefmilieu. Goed hulpverlenerschap, persoonlijke aandacht, cliëntgerichtheid, sociale participatie en de inzet van ervaringsdeskundigheid zijn belangrijke voorwaarden voor succes.

Martinelli: ‘Herstel is een persoonlijke reis, inclusief aspecten als zingeving en een plek vinden in de maatschappij. Voor een goede ondersteuning van zo’n proces ben je er niet met een opname of korte reeks sessies. Er gaat eerder een paar jaar overheen. Maar eenmaal hersteld, blijven de meeste mensen stabiel.’

Het onderzoek

Het onderzoek van Martinelli werd gefinancierd door ERANID (European Research Area Network on Illicit Drugs). ERANID ondersteunt multidisciplinair Europees onderzoek rond thema’s als nieuwe drugs, kwetsbare groepen, gebruikscarrières en demografische ontwikkelingen

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in