Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Interview Caroline Braet: ‘Emotieregulatie zou altijd in het behandelpakket moeten zitten’

Tekst: Johan Faber

Emotieregulatie is een relatief nieuwe behandelmethode in de ggz, maar wordt nog vaak ingezet zonder duidelijk therapieplan of protocol, en zonder wetenschappelijke onderbouwing. Caroline Braet, hoogleraar aan de Universiteit Gent, ontwikkelde daarom een trainingsprogramma voor emotieregulatie, specifiek gericht op kinderen en jongeren.

Caroline Braet
Premium

Het is niet dat er in de ggz nooit aandacht is geweest voor het ‘omgaan met emoties’ – zoals je emotieregulatie ook gewoon kunt noemen Maar de nadruk van de behandeling lag traditioneel vaak op de specifieke kenmerken van een stoornis. De gedragstherapie die opkwam in de eerste helft van de twintigste eeuw, gaf geen prioriteit aan de ‘belevingswereld’ van de patiënten. En ook in de hedendaagse klinische psychologie gaat het nog steeds vooral over cognitieve aanpassingen en gedrag, en blijven de emoties van patiënten vaak buiten beeld. Niet uit onwil, maar uit onmacht.

“De cognitieve gedragstherapie erkent wel degelijk het belang van emoties,” zegt Caroline Braet, hoogleraar Klinische Psychologie aan de Universiteit Gent, en ook praktiserend gedragstherapeut. “Het probleem was dat we heel lang niet goed wisten hoe we emoties wetenschappelijk konden meten. Maar de laatste jaren zijn er instrumenten en methodes ontwikkeld die emoties, en de effecten van emotieregulatie, heel goed meetbaar maken.”

Problematiek

Deskundigen op het gebied van emotieregulatie gaan uit van het idee dat veel psychische problematiek voortkomt uit het verkeerd en zelfs destructief omgaan met gevoelens van woede, wanhoop, teleurstelling en dergelijke. Mensen met uiteenlopende psychische problemen als depressie, angststoornissen of borderline hebben in deze visie in wezen veel met elkaar gemeen. “Zelfs zonder dat er een duidelijke diagnose is, kun je vaststellen dat veel mensen met psychische problemen hun emoties niet goed kunnen kanaliseren, en dat die problemen daar een symptoom van zijn,” zegt Braet. “Daarom zou emotieregulatie

Premium

Wil je dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zo waar!
   Het fijne is dat al jaren een van de specialiteiten van de vaktherapeuten is. Mooi dat deze tegenwoordig zoveel vaker in de multidisciplinaire behandelingen worden ingezet. En zeker een aanrader om vroeg in de behandeling vaktherapie in te zetten. Ervaringsgericht leren is niet alleen voor kinderen helpend, maar zeker ook voor volwassenen! Met eindeloos denken leert men niet met emoties om te gaan. Het dóen in de veilige ruimte van het lokaal, met een geschoolde tegenspeler, dat geeft ruimte voor geblokkeerde, genegeerde of onbegrepen gevoelens en gelegenheid daar onder begeleiding mee om te gaan.