Kijktip | Zeggen alle psychiaters ja tegen psychedelica?

0
584

Dat de medische wereld zich steeds meer buigt over therapie met psychedelica is niet gek. Wereldwijd is er een grote groep mensen die niet gebaat is bij bestaande therapieën voor hun mentale stoornis. Alleen al in Nederland is dit een groep tussen de 300.000 en 450.000 mensen. Voor deze groep patiënten zou therapie met psychedelica wel eens kunnen werken.

Neem een van de onderzoeken georganiseerd door de Amerikaanse stichting MAPS onder veteranen met hardnekkige PTSS. Maar liefst 67 procent van hen was na de studie van hun symptomen af. Geen flashbacks, terugkerende nachtmerries, woedeuitbarstingen en zelfmoordgedachtes meer. De ‘knuffeldrug’ maakt gevoelens van zelfliefde los, waar PTSS vaak zorgt voor zelfwalging. En doordat het stofje angst doet afnemen kunnen patiënten makkelijker het trauma confronteren.  De studies zijn in Amerika zijn zó succesvol dat de eerste mdma-klinieken in de VS waarschijnlijk dit jaar hun deuren zullen openen.

Maar ook in Nederland staan we niet stil. Voor het eerst in decennia verschijnen psychedelica positief in mainstream media en zelfs de Nederlandse overheid trekt de portemonnee voor onderzoek.  Zo verklaarde minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid dat Nederland een ‘voortrekkersrol’ moet gaan spelen in het onderzoek naar psychedelica geassisteerde psychotherapie. Om dat te stimuleren stelde hij voor het Onderzoeksprogramma GGZ 35 miljoen euro beschikbaar, een pot die mede is bestemd voor psychedelisch onderzoek.