Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leefstijl ‘hot & happening’, ook in de GGZ

Het heeft een tijdje geduurd maar leefstijl, leefstijlgeneeskunde en preventie zijn tegenwoordig ook steeds meer in zwang in de geestelijke gezondheidszorg.
Foto door Emma Simpson
Premium

Onder het mom van ‘het is beter voorkomen dan genezen’ stelde de overheid in 2018 al het Nationaal Preventie-akkoord op. Hierin staan afspraken met meer dan 70 maatschappelijke organisaties om Nederlanders, volwassen en kinderen, gezonder te maken door roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen. Elk jaar gaan er zo’n 35.000 mensen dood aan de gevolgen hiervan door bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten of diabetes. Ook kinderen hebben steeds meer last van obesitas en zullen de gevolgen op langere termijn ondervinden als er niet op tijd wordt ingegrepen.

In het akkoord lag de nadruk nog vooral op lichamelijke ziekten maar in het Integraal Zorg Akkoord (IZA) dat de komende jaren richting moet geven aan de zorg, is niet alleen de cure (behandelen) en de care (verzorgen), maar ook preventie van lichamelijke én geestelijke aandoeningen een belangrijk onderdeel.

Veel werk te verzetten

Dat er nog veel werk te verzetten is, wat betreft gedragsverandering in leefstijl, blijkt uit cijfers van het CBS. Overgewicht, roken en alcoholgebruik zijn namelijk nauwelijks gedaald sinds 2018, zo meldt het CBS in de jaarlijkse leefstijl monitor. In 2021 had de helft van de volwassenen overgewicht. Dit is evenveel als in 2018 bij de start van het Nationaal Preventie-akkoord. 21 procent van de volwassenen gaf aan wel eens te roken, 7 procent was een overmatige drinker en 8 procent een zware drinker. Het aandeel volwassenen dat in 2021 overgewicht en obesitas had, en het aandeel rokers, overmatige en zware drinkers,

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in