Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opgroeien met ASS tijdens corona

wavebreak3 / stock.adobe.com

De impact van de coronapandemie op kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) is vergelijkbaar met de impact op leeftijdgenoten zonder ASS. Vooral ouders hebben de impact ervaren, zo blijkt uit onderzoek. Tijdige ondersteuning van ouders is essentieel voor de stabiliteit van het gezin, concluderen de onderzoekers.

De coronapandemie heeft veel impact gehad en de bijbehorende maatregelen en veranderingen zijn voor iedereen uitdagend geweest. Als we meer kennis hebben over de ervaringen die kinderen en jongeren met ASS en hun ouders met de coronapandemie hebben opgedaan, zijn hieruit mogelijk waardevolle lessen te trekken over hoe we (beter) kunnen omgaan met crisissituaties en grote (maatschappelijke) veranderingen. Daarbij gaat het om vragen als: hoe hebben mensen de pandemie en genomen maatregelen ervaren, hoe gingen zij om met de beleidsveranderingen, en wat kunnen we daaruit concluderen over het beleid en omgangsvormen in reguliere tijden?
Eerder onderzoek naar de impact op gezinnen met kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) leverde gemengde resultaten op. De meeste studies naar de impact van covid-19 op mensen met ASS laten bij hen een toename zien van emotionele problemen, probleemgedrag en autismesymptomen, zoals rigiditeit.1-4 Ook is bij hen sprake van een verminderd welzijn en meer stress. Ouders van kinderen met ASS ervaren tijdens corona meer angst voor de gezondheid van hun kinderen, vooral moeders en ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd.5-7 Dit leek vooral gerelateerd aan de extra uitdagingen aangaande beschermende maatregelen, aan uitval van begeleiding en ondersteuning, aan extra rollen die
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in