Autisme spectrum stoornis (ASS)

Opgroeien met ASS tijdens corona

De impact van de coronapandemie op kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) is vergelijkbaar met de impact op leeftijdgenoten zonder ASS. Vooral ouders hebben de impact ervaren, zo blijkt uit onderzoek. Tijdige ondersteuning van ouders is essentieel voor de stabiliteit van het gezin, concluderen de onderzoekers.

Tien keer zoveel suïcidale gedachten onder mensen met autisme

Van deze 80 procent heeft 38,7 procent een plan gemaakt en deed 15 procent daadwerkelijk een poging tot zelfdoding. Mensen met autisme zijn extra kwetsbaar voor gedachten aan zelfdoding door onder meer zwartwitdenken, zich onbegrepen voelen, prikkelgevoeligheid en een vaak late of verkeerde diagnose. Hoe meer autistische kenmerken iemand heeft, hoe groter de kans op […]

Psycholoog en schrijver Gijs Lauret: ‘De grens tussen autistisch en niet autistisch is fluïde, arbitrair, kunstmatig.’

Aan de telefoon hebben we meteen een miscommunicatie. Gijs vraagt mij hoeveel woorden een online artikel mag bevatten. Ik antwoord: ‘750, 1000.’ Hij zegt: ‘Huh, 750.000? Weet je dat zeker? Dat zijn 10 boeken.’ Een spraakverwarring waar we hartelijk om moeten lachen. ‘Grappig dat we bij de eerste kennismaking al meteen merken waar mijn boek […]
ADHD

Luistertip | Hoe kan het dat ADHD of ASS vaak bij vrouwen wordt gemist?

Wat heeft camoufleren hiermee te maken? En hoe spelen hormonen een rol?
Slaapstoornissen

Mensen met ADHD of ASS slapen beter met verzwaringsdeken

Mensen met ADHD of ASS hebben vaak last van slaapproblemen, die het sociaal-emotioneel en cognitief functioneren bij dagelijkse activiteiten beïnvloeden.

Zeven nieuwe inzichten over autisme

Het idee dat mensen met autisme contactschuw, empathieloos en één specifiek talent hebben is inmiddels achterhaald.

Kijktip | ‘Mijn vriendin heeft autisme’ – Vet Gezellig: Docs

In de documentaire 'Mijn vriendin heeft autisme' vertelt de maker Alwin hoe het is om een relatie te hebben  met een vrouw met autisme spectrum stoornis.

Overdiagnosticering van autisme bij meisjes en vrouwen?

Hoewel wetenschappelijk bewijs vooralsnog ontbreekt, zijn in de onderzoeksliteratuur en behandelpraktijk signalen te herkennen die wijzen op een overdiagnosticering van autisme bij meisjes en vrouwen. De auteurs pleiten daarom voor stapsgewijze psychodiagnostiek, met voldoende aandacht voor een gedegen case identification.