GZ-psychologie nummer 6, 2022

  GZ-Psychologie 6 2022

  De polyvagaaltheorie: veiligheid als therapeutische basis | Interview Arno van Dam ‘Antisociaal gedrag is eerder een maatschappelijk dan een psychiatrisch probleem’ | Nostalgie

  boeken en kopje koffie

  Boeken etc.

  Rorschach

  Hermann Rorschach

  De Zwitserse psychiater Hermann Rorschach (1884-1922) was uitvinder van de 'Rorschachtest', of 'inktvlektest' (1921).

  Nostalgie

  Nostalgie

  Ik breng mijn middag door met een vrijwilliger van cultuurcentrum de Stompe Toren in Spaarnwoude, het recreatiegebied tussen Haarlem en Amsterdam. Het is een juweeltje, omgeven door groen en boerderijen. Van de kerk wordt sinds 1063 vermelding gemaakt.

  Willemijn Scholten

  Maar het kan nog veel beter

  Ons vak is voortdurend in ontwikkeling. En dat is maar goed ook, want er kan nog veel beter.

  Gekkigheid in de beroepsopleidingen

  Gekkigheid in de beroepsopleidingen

  'Neem een ruim bemeten papieren zak en knip er op ooghoogte twee gaten in. Trek de zak over je hoofd, kleed je uit en ga naakt voor de spiegel staan. Schrijf vervolgens een liefdevolle brief aan je blote lichaam.'

  Wetboeken en weegschaal

  Goede zorg alleen is niet genoeg

  Zorgaanbieders zijn wettelijk verplicht om goede zorg te verlenen, maar ook aan hun bedrijfsvoering, administratie en verantwoording worden steeds hogere eisen gesteld, om te voorkomen dat zorggeld op de verkeerde manier wordt besteed.

  Wetboeken en weegschaal

  Een bv voor zorgprofessionals

  Onlangs was er in de media veel aandacht voor bv's in de gezondheidszorg. Zo gebruikten Sywert van Lienden en zijn compagnons een BV voor hun veel besproken mondkapjesdeal. Hierdoor heeft de bv in de zorg een negatieve bijklank gekregen en dat is jammer.

  traumatherapie

  Narratieve Exposure Therapie: NET

  Narratieve Exposure Therapie (NET) is gericht op meervoudig getraumatiseerde patiënten met een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Door het levensloopperspectief, waarin niet alleen de nare maar ook de positieve gebeurtenissen een plaats krijgen, is NET een waardevolle en aanspreekbare traumatherapie.

  CGT voor EPA-patiënten onvoldoende benut

  Cognitieve gedragstherapie is voor patiënten met ernstige psychische aandoeningen onvoldoende beschikbaar of wordt niet op de juiste manier toegepast. De focus van de therapie moet terug naar de basisprincipes van cgt en de samenwerking tussen de cognitief gedragstherapeut en de cognitief gedragswerker kan beter.

  PTSS

  Veiligheid van PTSS behandelingen

  antisociaal gedrag

  ‘Antisociaal gedrag is eerder een maatschappelijk dan een psychiatrisch probleem’

  Mensen met antisociaal gedrag zouden minder snel het stempel psychische stoornis moeten krijgen en bij de zorg voor deze mensen moeten de ggz en maatschappelijke instanties veel nauwer gaan samenwerken. Die boodschappen gaf klinisch psycholoog Arno van Dam zijn gehoor vorig najaar in Tilburg mee in de oratie waarmee hij de bijzondere leerstoel antisociaal gedrag, psychiatrie en maatschappij aanvaardde.

  hiv aids

  ‘Hiv en aids zijn van meet af aan gedomineerd door angst’

  Hoewel aids tegenwoordig geen levensbedreigende aandoening meer is, heeft nog ongeveer de helft van de patiënten met een hiv-diagnose psychische problemen. Bij polikliniek Hiv en psychische klachten, van GGZ InGeest, staat sinds 1985 een multidisciplinair hulpteam voor hen klaar, vertellen psychiater-seksuoloog NVVS Elise Nelis en senior sociaalpsychiatrisch verpleegkundige Marieke Been.

  polyvagaaltheorie

  Veiligheid als therapeutische basis

  Wanneer onveiligheid een belangrijk thema is, kan worden ingezet op een lichaamsgerichte behandeling volgens de polyvagaaltheorie. Onderstaande gevalsbeschrijving vertelt over de behandeling van een patiënt die zich staande hield door zijn lichaam 'op slot te zetten'.