Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder werkdruk, meer zeggenschap houdt medewerker in de zorg

‘Mentale gezondheid zorgmedewerker was nog nooit zo slecht’, ‘Gezondheid zorgpersoneel naar dieptepunt’ en ‘Nooit eerder zoveel jonge doctoren met burn-outklachten’. Het zijn zomaar wat koppen in het nieuws van de afgelopen maand. De roep om iets aan de werkdruk te doen klinkt dan ook uit alle hoeken van het zorgveld.
Foto door Patty Brito via Unsplash

Aandacht en autonomie

In de vele onderzoeken naar de gezondheid en het welzijn van zorgmedewerkers worden aanbevelingen gedaan voor verbeteringen. Vaak gaat het dan over het verbeteren van processen, zoals die rondom werkroosters, of het verbeteren van arbeidsvoorwaarden zoals loon, toeslagen en vakantiedagen, maar ook opleidings- en carrièremogelijkheden. Daarnaast gaat het over werkomstandigheden die misschien wat minder goed te kwantificeren zijn, maar vaak minstens zo belangrijk. Het gaat over aandacht, gehoord en gezien worden, professioneel voor vol worden aangezien en het vertrouwen krijgen om je werk goed te doen, een stuk autonomie en medezeggenschap.

Hier ligt een taak voor werkgevers, om hier op een gestructureerde manier vorm aan te geven. Onderwerpen als zeggenschap en autonomie komen steeds vaker op de cao-onderhandelingstafel.  De roep vanuit het veld om betere arbeidsomstandigheden wordt ook in politiek Den Haag luid en duidelijk gehoord. Zo heeft het ministerie eerder al 12 miljoen euro toegezegd om veerkracht en zeggenschap binnen de zorg te stimuleren. Zorginstellingen kunnen met de regeling activiteiten opzetten die de zeggenschap versterken, zoals een verpleegkundige adviesraad. De subsidieregeling kan ook worden ingezet om de fysieke en mentale veerkracht van verpleegkundigen en verzorgenden te verbeteren. Bijvoorbeeld door gerichte trainingen en workshops te bieden.

Werkplezier vergroten

Minister Conny Helder heeft tot slot voor de komende drie jaar 1,5 miljard euro uitgetrokken voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Opvallend is dat de doelen van het gelijknamige programma niet worden gesteld in termen van aantallen medewerkers erbij of andere instrumenten om de druk te verlichten. Doel van het programma is om het werkplezier van zorgmedewerkers te vergroten en zo de toegankelijkheid van de zorg in de toekomst te garanderen, laat de minister weten.

Mede daarom is het nodig om meer ruimte te geven aan innovatie, scholing en ontwikkeling. Daarnaast moet zeggenschap van zorgmedewerkers worden gestimuleerd en het werkplezier worden vergoot. Goed werkgeverschap is daarbij cruciaal, vindt de minister. “We staan samen voor een grote opgave in de zorg waar we nu mee aan de slag moeten. Gelukkig wordt deze urgentie ook door de sector zelf gezien”, zegt Helder. Er is volgens haar grote behoefte om “zorgmedewerkers trots, plezier en zeggenschap in hun werk te geven.”


Gratis online event: Healthcare@work 10 november 2022
De huidige tekorten aan personeel binnen zorg en welzijn zijn niet oplosbaar, simpelweg omdat de vraag te hard groeit. Aan welke knoppen kunnen we draaien om de zorg te blijven leveren? Tijdens het gratis online event Healthcare@work op 10 november 2022 bespreken we de oplossingen in de strijd tegen de krapte op de arbeidsmarkt.

Bron: SKIPR