Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

POH-GGZ mag niet meer als zzp’er werken

Nieuwe POH’s-GGZ (Praktijk Ondersteuner GGZ) in huisartsenpraktijken mogen van de Belastingdienst niet meer in een zzp-constructie werken. Bestaande opdrachtovereenkomsten kunnen blijven bestaan, maar de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) raadt praktijken aan vanaf nu een vast contract aan te bieden of een detacheringsbureau in de arm te nemen.
Foto door Ryan Gagnon

De verandering geldt mogelijk ook voor andere functies binnen de huisartsenpraktijk, zo waarschuwt LHV, behalve voor waarnemend artsen. In de meeste gevallen is er sprake van een gezagsrelatie en dat ziet de Belastingdienst als een verkapt dienstverband.

Instructies

Voorwaarde voor zelfstandig werken is dat de BIG-geregistreerde POH-GGZ zelf eindverantwoordelijk is en geen aanwijzingen of instructies hoeft op te volgen. Volgens de Belastingdienst wordt daar binnen de huisartsenpraktijken niet aan voldaan. De meeste POH’s-GGZ hebben geen BIG-registratie en kunnen dus niet tuchtrechtelijk worden aangesproken op hun handelen. Daarnaast werken ze bijna altijd onder de verantwoordelijkheid van een huisarts en dus is het logisch dat die aanwijzingen en instructies geeft. De Belastingdienst stelt daarom dat de POH-GGZ geen zelfstandig beroep is maar een ondersteunende functie van de huisarts.

In 2016 hebben de huisartsen een modelovereenkomst voor de POH-GGZ laten toetsen door de Belastingdienst. Als op die basis werd gewerkt, was er geen sprake van een dienstbetrekking, oordeelde de Belastingdienst. De beoordeling liep dit jaar af en nu oordeelt de Belastingdienst anders. De lopende overeenkomsten met POH’s-GGZ mogen wel blijven bestaan. Tijdelijke overeenkomsten mogen niet worden verlengd.

Bron: , Skipr