Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgen om afname aanbod specialistische ggz in instellingen

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) maakt zich zorgen over de afname van het aanbod van specialistische geestelijke gezondheidszorg in met name instellingen. Ze krijgt volgens de eigen site "signalen" dat het vervangende zorgaanbod niet altijd passend en van voldoende kwaliteit is. Verscheidene patiënten zouden er op achteruitgaan of zelfs opnieuw op een wachtlijst zijn beland en helemaal niet worden behandeld.
ggz
foto door Brandon Holmes
Premium

Vorig jaar hebben meerdere ggz-aanbieders het klinische aanbod van zogenoemde hoogcomplexe zorg afgeslankt of afgestoten. Het totaal aantal bedden voor cliënten met ernstige persoonlijkheidsstoornissen is volgens de NVvP in 2022 gedaald van van 207 naar 137. De club heeft de gezondheidsinspectie nu gevraagd of die de situatie en de gevolgen kan onderzoeken.

Verschillende redenen

Dat afslanken en afstoten gebeurde om verschillende redenen. “Zorgaanbieders Altrecht en Pro Persona deden dit omdat ze meer willen inzetten op zorg vanuit huis, mede vanuit het idee zo meer mensen te kunnen helpen. Arkin sloot de deuren van haar Kliniek Intensieve Behandeling (KIB) begin 2022, vanwege personeelstekorten”, schrijft de vereniging aan de inspectie.

Volgens Niels Mulder van de NVVP moet er meer worden gedaan om die specialistische psychiatrische zorg in stand te houden. “Nu houdt niemand bij of er landelijk voldoende aanbod blijft en is niemand daarvoor echt verantwoordelijk. We zouden graag zien dat één partij voortaan de centrale regie heeft, zodat deze cruciale zorg ook in de toekomst behouden blijft.”

Wachten op behandeling

Cliënten van het eerder gesloten Centrum voor Psychotherapie (CVP) in Lunteren wachten door de hele situatie nog steeds op een behandeling, constateerde onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV, dat er zondag een radio-uitzending aan wijdt op NPO Radio 1. “Deze cliënten zouden weer snel een gelijkwaardige vervolgbehandeling krijgen, maar dat is niet bij iedereen gelukt”, aldus het platform in een persbericht. “Volgens zorgaanbieder Pro Persona was het financieel niet meer rendabel om de kliniek open te

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in