Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leefstijl in beeld gebracht met factsheet

Mensen met ernstige psychische aandoeningen hebben een gemiddeld tien tot twintig jaar kortere levensverwachting dan de algemene bevolking. Bij een diagnose van schizofrenie of bipolaire stoornis ligt de levensverwachting zelfs ongeveer vijftien tot twintig jaar lager ten opzichte van de algemene bevolking. De sterftekloof tussen mensen met ernstige psychische aandoeningen en de algemene bevolking is in de loop der tijd groter geworden.  
leefstijl
Foto door Tobias Tullius

Eerdere onderzoeken naar het vroegtijdig sterven van mensen met ernstige psychische aandoeningen waren vaak gericht op de verhoogde kans op suïcide binnen deze doelgroep. Ongeveer twee derde van de vroegsterfte binnen deze doelgroep is echter toe te schrijven aan een verhoogde kans op fysieke aandoeningen, waaronder cardiovasculaire aandoeningen, luchtwegaandoeningen en verschillende vormen van kanker.

Ongezonde leefgewoonten 

Ongezonde leefgewoonten vormen een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van fysieke aandoeningen. Voorbeelden van ongezonde leefgewoonten zijn, een slecht slaappatroon, weinig bewegen, een ongezond voedingspatroon en roken. Zo is onder mensen met ernstige psychische aandoeningen, ten opzichte van de algemene bevolking, vaker sprake van een ongezond voedingspatroon. Veel mensen met schizofrenie hebben een voedingspatroon met weinig hoeveelheden vezels en fruit, maar grote hoeveelheden verzadigde vetten en het vaak overmatig eten van ongezonde voeding geldt ook voor mensen met een bipolaire stoornis. Bij mensen met schizofrenie, bipolaire stoornis of een depressie is daarnaast veel sprake van een bewegingsarme leefstijl.

Middelengebruik en -misbruik

In vergelijking met de algemene bevolking is de kans op middelengebruik en -misbruik ook groter bij mensen met ernstige psychische aandoeningen. Zo hebben mensen met schizofrenie dubbel zoveel kans op risicovol alcoholgebruik en mensen met een depressie drie keer zoveel. Veelvuldig gebruik van zowel alcohol als drugs hangt samen met een verhoogde mate van ziekenhuisopname en sterfte onder mensen met schizofrenie, maar gecombineerd middelengebruik bij mensen met schizofrenie wordt vaak niet opgemerkt waardoor het ondergediagnosticeerd en onbehandeld blijft. Roken is een andere belangrijke oorzaak.

Het factsheet is gratis te downloaden.

Bron: trimbos.nl

Het panel Psychisch Gezien bevraagt met enige regelmaat mensen met aanhoudende psychische aandoeningen en brengt daarmee hun woon- en leefsituatie in beeld. Het panel is een samenwerking van het Trimbos Instituut, Kenniscentrum Phrenos, het Landelijk Platform GGz (LPGGz) en NIVEL

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP? 

Het boek Leefstijlpsychiatrie is zojuist verschenen!