Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

7e Herziening richtlijn Corona en GGZ

De 7e versie van de richtlijn Corona en GGZ is 2 oktober gepubliceerd op GGZ Standaarden door Akwa GGZ. In de richtlijn zijn wijzigingen doorgevoerd in de paragraaf Voorkomen van besmetting en in de paragraaf Verantwoord inzetten van (zorg)professionals

Mondneusmaskers

Waar 1,5 meter afstand niet goed mogelijk is bij een instelling of bij een vrijgevestigde behandelaar, mag een mondneusmasker verplicht worden gesteld. Patiënten en bezoekers kunnen daarvoor een eigen masker gebruiken. Dit geldt ook voor ambulante thuiszorg. De hulpverlener kan, bij twijfel over het besmettingsrisico, de professionele inschatting maken om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te dragen.

Testen en Quarantaine

  • Bij klachten als niezen, hoesten, benauwdheid en/of koorts moet de (zorg)professional getest worden. Als medewerker in de direct patiëntgebonden zorg of behandeling heeft de medewerker voorrang bij het aanvragen van een test bij de GGD.
  • Wanneer een (zorg)professional negatief test maar wel verkoudheidsverschijnselen heeft, wordt geadviseerd te werken met een mondneusmasker. Zo worden anderen niet besmet met het verkoudheidsvirus.
  • Wanneer een (zorg)professional terugkomt uit een risicogebied, of wanneer diegen via de Corona-app de melding heeft gehad dat deze langdurig in contact is geweest met een besmette ander, moet deze 10 dagen in quarantaine gaan. Bij het ontstaan van corona-gerelateerde klachten moet de (zorg)professional zich laten testen. In uitzonderingssituaties waarin een ernstig personeelstekort dreigt, mag de (zorg)professional in overleg met de GGD en bedrijfsarts wel werken maar moet dat dan doen met gebruik van PBM.

Er zijn geen wijzigingen in de hier ondergenoemde onderdelen:

Groepsbehandeling

Groepsbehandelingen kunnen plaatsvinden mits de ruimte groot genoeg is om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

Face-to-face contact

De richtlijn adviseert ambulant werkende teams om laagdrempelig huisbezoeken en face-to-face contact in te zetten, omdat het niet altijd mogelijk is goede zorg aan cliënten met ernstige psychische aandoeningen op afstand te leveren.

Shared-decisionmaking

De keuze voor de behandelvorm (face-to-face of digitaal) moet het resultaat zijn van shared-decisionmaking. Dit biedt mogelijkheden om zorg op maat te leveren, in samenspraak met cliënt en naaste(n).

Lees meer over de wijzigingen in de nieuwe versie van de richtlijn Corona en GGZ >

Bron: AkwaGGZ

Gerelateerde informatie

Online werken

Op afstand werken is een uitkomst in deze tijden van Corona. Met Testweb kunt u eenvoudig psychologische tests digitaal uitsturen en respons ontvangen. Probeer het eens en maak direct een gratis en vrijblijvend account aan. Naar Testweb >

Daarnaast biedt Bohn Stafleu van Loghum een tool om digitaal protocollair te kunnen behandelen: Psyprotocol. Je stuurt de thuiswerkopdrachten eenvoudig naar de mobiele telefoon van je cliënt. Handleiding en werkboek zitten in de tool. Blended behandelen, flexibel en toch persoonlijk. Psyprotocol biedt 4 protocollen. Meer weten over Psyprotocol >