Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat is de invloed van hitte op mentale gezondheid?

Langdurige (extreme) warmte is door de opwarming van de aarde is een steeds groter wordend probleem in de wereld. We worden er inmiddels, zoals we de afgelopen weken ervaren, ook in Nederland mee geconfronteerd. De fysieke effecten van warmte herkennen we vaak wel, maar wat de relatie is tussen warmte en mentale gezondheid is lang niet altijd duidelijk.  
hitte
Foto door Peter Burdon

Extreme hitte zorgt volgens onderzoek van (onder andere) Science Direct echter voor ernstige, geestelijke problemen. Temperaturen boven dertig graden Celsius zorgen voor een wereldwijde stijging van mentale problemen met 2,2 procent.

‘In recente jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van extreme hitte en of het de situatie van mensen met mentale klachten verslechtert’, stelt Dr. Laurence Wainwright van de Universiteit van Oxford in een interview met de Engelse krant The Guardian.

Mensen die al lijden aan psychische aandoeningen, zoals angststoornissen of depressie, kunnen extra kwetsbaar zijn voor de negatieve effecten van warmte op hun mentale gezondheid. De fysiologische reacties op warmte, gecombineerd met bestaande mentale kwetsbaarheden, kunnen de symptomen van psychisch kwetsbare mensen verergeren.

Zelfmoord, stress en depressie

In meerdere landen, waaronder ook een aantal landen met een koeler klimaat zoals Nederland, is er een verband gevonden tussen een toename in temperatuur en een toename in zelfmoord en bezoeken aan de spoedeisende hulp voor psychische problemen (Burke et al., 2018, Gao et al., 2019, Mullins & White, 2019). Voor de Verenigde Staten wordt een toename gevonden van 0,7-1 procent in zelfmoord per 1 °C toename in temperatuur en voor Mexico zelfs een toename van 2,1 procent (Burke et al., 2018). In Engeland was dat volgens onderzoek uit 2007 3,8 procent bij een stijging van een graad boven de 18 graden Celsius.

Volgens milieu-epidemoloog Tim Nawrot komt dat doordat er in de hitte minder aanmaak van serotonines plaatsvindt. En dat is

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in