Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helder: ervaringsdeskundigen inzetten om zorgvraag te verlagen

De zorgvraag in onder meer de ggz en de ouderenzorg moet omlaag, vindt minister Conny Helder (Langdurige Zorg). Het is een van de maatregelen die genomen moet worden om het hoofd te bieden aan de grote personeelstekorten in de zorg. Helder spreekt van een “crisis”.
Ervaringsdeskundigheid
Foto door Phillip Goldsberry

Ggz

Er moet volgens het kabinet iets gedaan worden aan de zorgvraag, omdat het anders dweilen met de kraan open blijft. Binnen de ggz “zijn we daar al mee bezig”, zegt de minister. Er wordt nadrukkelijk gekeken of de zorgvraag wel binnen de ggz moet worden opgelost, of dat de hulp beter vanuit het sociaal domein kan worden gegeven.

Ervaringsdeskundigen

De praktijk wijst uit dat mensen veel hebben aan ervaringsdeskundigen, mensen die soortgelijke problemen hebben gehad, zegt Helder. Ze voelen herkenning en erkenning. “Ze kunnen elkaar helpen en zeggen daar veel baat bij te hebben. Ze hebben dan geen zorgvraag meer, maar een hulpvraag.”

Via Wmo

Onder het sociaal domein valt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die onder verantwoordelijkheid van de gemeenten valt. De inzet van ervaringsdeskundigen kan via de Wmo worden ingezet. De ggz voor volwassenen en de ouderenzorg wordt via de Wet langdurige zorg (Wlz) door het Rijk gefinancierd.

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?

Steeds meer ervaringsdeskundigen in de Geestelijke Gezondheidszorg