Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het boek Leefstijlpsychiatrie is zojuist verschenen!

Het boek Leefstijlpsychiatrie geeft een overzicht van wetenschappelijke kennis, ervaringsverhalen en best practices op het gebied van leefstijlpsychiatrie. Daarnaast biedt het praktische handvatten die direct toepasbaar zijn in het voorkomen en behandelen van psychiatrische aandoeningen. Het boek richt zich op alle professionals binnen de geestelijke gezondheidszorg die een bijdrage willen leveren aan verbetering van leefstijl binnen de psychiatrie.

Leefstijlpsychiatrie is het eerste brede, Nederlandstalige overzicht van actuele wetenschappelijke kennis over de rol van leefstijl in de preventie en behandeling van psychiatrische aandoeningen. Het boek beschrijft eerst het belang van leefstijl en richt zich daarna op diagnostiek en behandeling. De belangrijkste leefstijlaspecten zoals beweging, voeding, verslaving en slaap passeren uiteraard de revue, net als ervaringsverhalen en de rol van de hulpverlener. Ook is er aandacht voor de praktische kant, met hoofdstukken over bijvoorbeeld communicatie, implementatie en ethische dilemma’s.

In lijn met onder andere de versteviging van leefstijlgeneeskunde waarin de nadruk ligt op lichamelijke ziekten, neemt ook de aandacht voor de rol van leefstijl voor onze psychische gezondheid toe. Het verbeteren van leefstijlfactoren bij mensen met psychische klachten kan het herstel bespoedigen en verergering van klachten en terugval voorkomen.

Prof. dr. Wiepke Cahn is psychiater en hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen bij het UMC Utrecht en Altrecht. Dr. Jeroen Deenik is onderzoeker en gezondheidspsycholoog bij GGz Centraal en assistant professor bij Maastricht University. Dr. Jentien Vermeulen is psychiater in opleiding en onderzoeker aan de Afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC, locatie AMC.

Congres Leefstijlpsychiatrie in de klinische praktijk

Bohn Stafleu van Loghum organiseert in samenwerking met de redactie van het boek, Wiepke Cahn, Jeroen Deenik en Jentien Vermeulen, een congres over dit onderwerp.

Dat psychiatrie en leefstijl onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, wordt steeds duidelijker. Maar hoe kun je leefstijlpsychiatrie integreren en implementeren in jouw klinische praktijk, met en bij jouw clienten? Ontdek het op 15 juni. Sprekers uit de praktijk en wetenschap geven praktische tips en handvatten. Zo zorg jij dat leefstijl direct onderdeel wordt van het behandelplan.

Meld je hier aan voor 15 juni.

Gratis artikelen over leefstijl?

Wil jij op de hoogte gehouden worden van recente en relevante vakinformatie over leefstijl? Zonder betaalmuur en elke maand in jouw mailbox. Met als doel jou zoveel mogelijk kennis over leefstijl op te laten doen.

Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief Leefstijl in de Zorg