ACT is als therapievorm steeds populairder aan het worden, zowel binnen als buiten de GGZ. Waarom is dat, denken jullie?
We denken dat ACT zo populair is geworden, vanwege de solide wetenschappelijke basis en de bredere toepasbaarheid. Tevens denken we dat het ACT-model heel toegankelijk is, waarbij er zowel aandacht is voor de klacht van een cliënt (wat wil ik NIET), alsook aandacht is voor zingeving / betekenisverlening (wat wil ik WEL). ACT sluit aan bij hoe professionals in het leven staan, bij hoe ze naar mensen kijken, bij hun waarden als hulpverlener. Uit wetenschappelijk onderzoek en uit de persoonlijke ervaring van mensen blijkt dat het gericht zijn op klachtenreductie eerder een waardengericht leven in de weg staat. ACT biedt dan ook manieren om vanuit acceptatie van een vruchteloze innerlijke strijd tegen dat wat we niet willen, vrijer te handelen naar wat we wel willen met ons leven.
Waar kan Acceptance and Commitment Therapy voor worden ingezet?
ACT is een transdiagnostische therapievorm, de inzetbaarheid is dus heel breed. ACT kan effectief worden ingezet bij (ernstige) psychische problematiek, waaronder stemmingsklachten, angstklachten, stressklachten, chronische pijn, maar ook ter bevordering van veerkracht en welbevinden*. Daarbij kan ACT bij kinderen, jeugd, volwassenen, ouderen en bij verzorgers/mantelzorgers worden ingezet. ACT kan zowel individueel, als in groepsverband worden ingezet. En tenslotte blijkt ACT ook effectief online te kunnen worden ingezet.
*Voor een recent overzicht van de evidence base, zie de review van Levin et al (2024).
Waarom dit boek?
Het idee