Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corona belemmert het rouwproces

Fysiek afscheid nemen is de start van het rouwproces, volgens klinisch psycholoog en bijzonder hoogleraar complexe rouw Jos de Keijser.
Feeling dread and depression dawn on her Usage: Journal Inside 42090_013_002 (2018) Usage: Journal Inside 42090_013_002 (20180411) Usage: Online (20180516) Usage: Online (20200416)

Zonder afscheid trekt alles als een film voorbij; derealisatie of depersonalisatie. Veel mensen kunnen nu door het coronavirus geen afscheid nemen van hun dierbaren. Dit kan op termijn leiden tot een toename van psychische klachten.

Aanraken

De 1,5 meter afstand maakt het extra moeilijk. Het aanraken om anderen te troosten ziet in ons. Het is een eerste behoefte. We spiegelen en voelen het verdriet van de ander in ons. Om te overleven moeten we naast elkaar gaan staan. Daarnaast mogen er volgens de RIVM richtlijnen maar 30 mensen aanwezig zijn. Dan moet je vaak ook nog gaan kiezen wie wel en wie niet.

Volgens De Keyser zijn de eerste dagen en weken na een overlijden cruciaal voor het rouwproces. Ons ‘werkgeheugen’ in het frontale gedeelte van de hersenen zit vol door trauma. Dat moet je verwerken. Een herdenking helpt daarbij. Maar voor het rouwproces heeft een uitgesteld afscheid niet veel effect.

Bron: NOS

Gerelateerde informatie