Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KWF investeert miljoenen in kankercentra voor psychosociale hulp

Het KWF gaat 16 miljoen euro investeren om de zorg in IPSO-centra voor psychosociale ondersteuning te verbeteren en de locaties beter vindbaar te maken. Met de financiering kan elk centrum een betaalde kracht aannemen. Daarnaast dient de investering om de brancheorganisatie IPSO te ondersteunen.
 
Foto door National Cancer Institute

Het doel van een nieuwe miljoeneninvestering die KWF tot en met 2025 gaat doen: psychosociale zorg voor kankerpatiënten en hun naasten een boost geven.

Verbetering kwaliteit van leven

Op dit moment leven er meer dan 830.000 mensen met of na kanker. De verwachting is dat dit er in 2030 1,4 miljoen zijn. Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat 85% van deze mensen zorgen of angst ervaart en dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. IPSO centra bieden onder andere bij deze klachten ondersteuning en 84% van de bezoekers ervaren een verbetering van de kwaliteit van leven. Bij de 81 IPSO centra die ons land telt, kunnen mensen die direct of indirect met kanker te maken hebben terecht voor een goed gesprek, ontspanning of begeleiding.  96% van de  gasten van de IPSO centra ervaart een positief effect. Zo geeft men aan dat zij zich door een bezoek beter kunnen ontspannen en zich minder alleen voelen staan. (Sinzer/KWF Effectonderzoek, december 2018). Tot slot is vastgesteld dat de IPSO-huizen een belangrijke bijdrage leveren aan arbeidsparticipatie.

Toegevoegde waarde IPSO-centra

Ook zorgverleners zien de toegevoegde waarde van de IPSO-centra blijkt uit onderzoek. Bijna de helft van de ondervraagde zorgverleners verwacht dat een bezoek aan een centrum leidt tot minder zorg van een huisarts of geestelijke gezondheidszorg. Toch blijkt dat slechts 10% van de zorgverleners de ondersteuning van de IPSO-centra met hun patiënten bespreekt. (IPSO Onderzoek, december 2021).

Bron: KWF.nl

Skipr:KWF investeert 16 miljoen in kankercentra voor psychosociale hulp,