Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marije van der Lee bijzonder hoogleraar psycho-oncologie; let bij kanker op psychische klachten

Prof. dr. Marije van der lee is 3 juni 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar in de klinische psycho oncologie bij de afdeling Medische en Klinische Psychologie van de Tilburg University (TiU). Met deze bijzondere leerstoel wil het Helen Dowling instituut (HDI) de psycho-oncologische zorg op de kaart zetten.

Kanker gaat gepaard met een verhoogd risico op het ontwikkelen van stoornissen als depressie of PTSS. Ook blijft een kwart van de mensen, na genezing last houden van chronische vermoeidheid. Het vakgebied van de psycho-oncologie richt zich op het voorkomen en behandelen van deze stoornissen.

De uitdaging is de juiste zorg op de juiste plek. Op dit moment is er nog te weinig bekend over wat het beste werkt voor wie en op welk moment.

Meer kennis van wat werkt in combinatie met tijdige signalering helpt om sneller de zorg te kunnen bieden die nodig is. Dit kan verergering van psychische klachten zo veel mogelijk voorkomen en psychische stoornissen kunnen sneller worden behandeld. Dit voorkomt onnodig leed, vergroot de maatschappelijke participatie en bespaart zorgkosten.

Over Marije van der Lee

Prof. dr. Marije van der Lee werkt sinds 2007 bij het HDI en is behalve hoofd wetenschappelijk onderzoek ook werkzaam als gz-psycholoog en (supervisor) cognitief gedragstherapeut. Ze verbindt onderzoek en praktijk: ze onderzocht en implementeerde onder andere met succes twee online behandelprogramma’s die nu landelijk beschikbaar zijn. Ze werkt samen met verschillende universiteiten  en haalde  vele KWF onderzoeksubsidies binnen. Ze is vicevoorzitter van de Special Interest Group Fear of Cancer Recurrence van de Internationale Psycho-Oncology Society (IPOS) en maakt deel uit van de beoordelingscommissie van KWF.

Lees ook ‘Let bij kanker ook op psychische klachten‘ In gesprek met Marije van der Lee, VGCt 14.07.20

Bron: VGCt

Gerelateerde informatie