Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer aandacht nodig voor genderverschillen in de ggz

Te weinig aandacht voor sekse- en genderverschillen binnen de geestelijke gezondheidszorg kan leiden tot onjuiste diagnoses en ontbreken van (tijdig) passende zorg. Meer aandacht voor verschillen in gender in de ggz is hard nodig. Het is het centrale thema tijdens het WORLD CONGRESS ON WOMEN’S MENTAL HEALTH dat dit jaar in Nederland plaatsvindt.
genderverschillen
Foto door Dainis Graveris

Van 6 tot 9 november 2022 zijn tientallen lezingen, workshops en symposia te volgen over mentale gezondheid van vrouwen en meisjes tijdens het 9de internationale congres over gender en geestelijke gezondheidszorg, in het MECC te Maastricht. MIND is betrokken bij de organisatie via de Alliantie Gender en GGZ en brengt ervaringsdeskundigheid en het perspectief van cliënten en naasten in tijdens hoofdprogramma en in workshops.

De International Association for Women’s Mental Health (IAWMH), dat dit congres met subtitel “Vastberadenheid & Solidariteit” voor het eerst in Nederland organiseert, is opgericht in 2001 om de geestelijke gezondheid van vrouwen en meisjes over de hele wereld te verbeteren, en daartoe een nationaal en internationaal netwerk van betrokken specialisten en organisaties op te zetten. Deelnemers kunnen zich hier voor het congres aanmelden.

Meer aandacht voor genderverschillen nodig

Patricia van Wijngaarden, voorzitter van de Nederlandse Alliantie Gender en GGZ (opgericht in 2021) die het congres mede organiseert: “Het recente onderzoeksrapport Health Behaviour in Schoolaged Children (HBSC) toont aan dat de mentale gezondheid van tienermeisjes de afgelopen vier jaar hard achteruit is gegaan. Er is nog veel te weinig aandacht voor het feit dat fysieke, maatschappelijke en gender- verschillen tussen vrouwen en mannen, jongens en meisjes leiden tot een verschil in meest voorkomende mentale aandoeningen bij de verschillende seksen, en een verschillende aanpak vereisen in preventie en behandeling.

Zo blijkt dat de behandeling van psychoses en de medicatie bij vrouwen vanwege fysieke en hormonale verschillen echt anders moet worden aangepakt dan de op het mannenlichaam gebaseerde aanpak tot nu. En wordt bijvoorbeeld de diagnose autisme bij vrouwen en meisjes vaak gemist omdat die gebaseerd is op uitingen daarvan bij jongens en mannen. Ook laten seksueel en huiselijk geweld hun sporen na bij vrouwen en meisjes en leiden genderrollen en -verwachtingen wereldwijd tot mentale problemen. Hoog tijd dus voor meer aandacht, onderzoek en genderspecifieke behandeling van mentale problemen bij vrouwen en meisjes.“

Diversiteit aan thema’s op congres

GGZ professionals en geïnteresseerden worden geïnformeerd en bijgeschoold over de nieuwste onderzoeksresultaten vanuit de hele wereld, zoals over de effecten van de corona pandemie, op meisjes en vrouwen, hun werk, zwangerschap etc.; of bijvoorbeeld de gevolgen van seksueel geweld en psychotrauma op de geestelijke en mentale gezondheid van vrouwen en meisjes; de mentale effecten van de druk om werk en privé te combineren; genderspecifieke benadering van suïcidepreventie of over het effect van genderrollen op mentale gezondheid van vrouwen in bijvoorbeeld Turkije.

Op dinsdag 8 november staan Nederlandse sprekers op het programma: professor Iris Sommer over optimale zorg voor vrouwen met psychose, samen met ervaringsdeskundige Monique van den Eijnden, en professor Frans de Waal over het vrouwelijke soort; gender door de ogen van een primatoloog. Naast de keynotespeakers is er een rijk programma van werkgroepen, lezingen. MIND spreekt in een workshop die dag over de wijze waarop we inbreng van cliënten en naasten in onderzoek stimuleren en ondersteunen. Het volledige programma is te vinden op www.iawmh2022.org.

Bron: mindplatform.nl