Home actueel Meer Nederlanders dan ooit, 1,2 miljoen, slikken antidepressiva

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer Nederlanders dan ooit, 1,2 miljoen, slikken antidepressiva

1,2 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Dat zijn meer mensen dan ooit. Dat blijkt uit actuele cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Ook een flinke groep jongeren onder de 20 jaar krijgt antidepressiva voorgeschreven, zo'n 25.000 in totaal.

Myriam Zilles

Toen bekend werd dat het aantal mensen dat antidepressiva slikt in 2021 flink was toegenomen, werd dat door deskundigen voornamelijk geweten aan de coronapandemie.  Mensen zouden eenzaam en depressief zijn geworden door het lange isolement tijdens de lockdowns.

Maar in 2022, toen er geen lockdowns meer waren, kwamen er toch 50.000 gebruikers van antidepressiva bij. Sterker nog met ruim 4 procent ging het om een nog hardere stijging dan tijdens de coronajaren.

Gebruik in alle leeftijdsgroepen gestegen

Huisartsen merken ook dat het gebruik van antidepressiva in alle leeftijdsgroepen is toegenomen. Zeker bij jonge vrouwen was er een stijging te zien. Van hen kregen 330 van de 100.000 een antidepressivum voorgeschreven per week in de eerste helft van 2022, ten opzichte van 262 van de 100.000 in 2019. Dat is een toename van 26 procent.Ook bij jonge mannen was er een toename te zien. Deze was wel iets kleiner. In 2019 kregen 122 van de 100.000 jonge mannen een antidepressivum per week, in de eerste helft van 2022 ging het om 138 van de 100.000, een stijging van 13 procent.

Medisch model te snel toegepast

“We ervaren kennelijk meer druk op allerlei vlakken”, zegt psychiater en hoogleraar innovatie in de geestelijke gezondheidszorg, Floortje Scheepers in een gesprek met EenVandaag. “Onze normen en waarden, hoe we denken, voelen en naar de wereld kijken, en nog tal van andere factoren maken het geheel zo ingewikkeld. Ook de toegenomen druk door social media speelt een rol. “Antidepressiva zijn in

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Abonneren