Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw verschenen | CGt bij volwassenen met AD(H)D – Los van de chaos

Het uitgangspunt van Cognitieve gedragstherapie bij volwassenen met AD(H)D is dat het veranderen van disfunctionele gedachten noodzakelijk is voor het aanleren van vaardigheden. Door het aanpassen van deze gedachten wordt de weg voor cliënten vrijgemaakt om succesvol te zijn in het aanpakken van taken en het organiseren van het leven.

CGT bij volwassenen met AD(H)D – handleiding voor therapeuten

De handleiding geeft een sessiegewijze omschrijving van de behandeling van een specifieke psychische aandoening weer. Filmpjes met voorbeelden van de therapiesessies zijn online te raadplegen. De theorie is beknopt en berust op wetenschappelijke evidentie. De behandelingen richten zich voornamelijk op psycho-educatie en het aanleren van vaardigheden. Dit behandelprotocol zet de AD(H)D-symptomen in als meetinstrument om overprikkeling te verminderen en voorkomen.

Los van de chaos – werkboek voor cliënten

Het werkboek helpt volwassenen met AD(H)D om samen met een therapeut de negatieve gevolgen van AD(H)D te verminderen. Cliënten krijgen meer inzicht in en meer grip op AD(H)D. Ook verbeteren de vaardigheden die kunnen helpen om chaos op te lossen. U gaat op zoek naar veelvoorkomende negatieve gedachten die het aanleren van dit soort vaardigheden belemmeren. Stap voor stap werkt u aan het oplossen van de chaos die zo kenmerkend kán zijn voor volwassenen met AD(H)D. Denk bijvoorbeeld aan het leren op tijd te komen, het leren aanpakken van taken en het verbeteren van vaardigheden rond het opruimen en organiseren. Ook omgaan met impulsiviteit en verbeteren van de frustratietolerantie komen aan bod.

Auteur: drs. Sanne E. Vink

Cognitieve gedragstherapie bij volwassenen met AD(H)D is onderdeel van de reeks Protocollen voor de GGZ. De reeks is bedoeld voor psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en andere hulpverleners. Serieredactie dr. Marijda Fournier en dr. Willemijn Scholten.

Bron: Bohn Stafleu van Loghum