Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe modi voor Schematherapie

De populaire therapievorm Schematherapie (ST) wordt wereldwijd steeds vaker toegepast, ook in niet-westerse landen. Daarom stelde een internationale werkgroep zich de vraag of de schema’s en modi van ST wel cross-cultureel toegankelijk en toepasbaar zijn.
Afgelopen februari publiceerde de werkgroep hierover een artikel in het tijdschrift Cognitive Therapy and Research¹, waarin zij het volgende voorstellen:
  • Voeg twee basisbehoeften toe aan de originele vijf basisbehoeften. Hier wordt volgens auteurs vaak onvoldoende aan tegemoetgekomen, waardoor er disfunctionele schema’s ontstaan: de behoefte aan zelfcoherentie (een stabiele identiteit in een wereld die betekenisvol voelt) en de behoefte aan rechtvaardigheid.
  • Een voorstel voor drie ‘nieuwe’ schema’s, namelijk: gebrek aan een coherente identiteit, gebrek aan een betekenisvolle wereld en onrechtvaardigheid.
  • Een voorstel om de copingstijlen anders te beschrijven. De werkgroep stelt voor om overgave opnieuw te labelen als berusting en om overcompensatie opnieuw te labelen als omdraaiing (door ons vertaald in het Nederlands, voor de originele Engelse termen zie het artikel zelf).
  • De werkgroep stelt ook veertig nieuwe modi voor, modi die nog wetenschappelijk onderzocht moeten worden om hieruit de meest uitgesproken en onafhankelijke modi te selecteren.

Gerelateerde informatie