Serlie keek bij haar onderzoek niet alleen naar voeding, maar ook naar de hersenen, tot in de gebieden waar eetgedrag wordt aangestuurd. Deze aansturing zorgt ervoor dat mensen gaan eten als het nodig is en stoppen als ze voldoende calorieën hebben binnengekregen. Samen met collega’s Susanne la Fleur en Jan Booij kwam Serlie tot de hypothese: hebben mensen met obesitas blijvende veranderingen in diepgelegen hersenkernen waardoor ze bijna niet meer kunnen stoppen met eten.
Serlie volgde onder andere enkele proefpersonen met ernstig overgewicht na een maagverkleining. Pas na heel veel gewichtsverlies herstelde hun dopamine-systeem zich enigzins. Overgewicht terugdringen door minder te eten is voor mensen met obesitas bijna niet te doen. Bij mensen met obesitas zijn bepaalde hersengebieden veranderd, waardoor de drang om te eten nog krachtiger is. Dat leidt tot meer eten dan goed is.
Vooral het eten van ongezonde tussendoortjes blijkt effect te hebben op de hersenen. Het heeft effect op het serotonine-systeem, dat betrokken is bij het verzadigingsgevoel. Ook het tijdstip dat je eet, maakt uit voor de hersenen. Uit een andere studie van Serlie en La Fleur blijkt dat afvallen beter gaat als je het grootste deel van de dagelijkse calorieën in de ochtend binnenkrijgt.
Serlie ziet obesitas meer als een maatschappelijk probleem, waar verkeerde eetgewoontes al vanaf de kindertijd ingesleten raken in de hersenen. Niet iedereen is even gevoelig voor obesitas, maar als je pech hebt veranderen de hersenen wel onder druk van alle eten en dan wordt het een ongelijke strijd tegen het brein.
De nieuwe inzichten over de neurowetenschappelijk kant van overgewicht kunnen leiden tot betere behandelingen van mensen die al te zwaar zijn. Niet alleen calorieën bepalen of iemand te dik wordt. Overgewicht ontstaat niet alleen in de maag, maar ook in de hersenen.
Bron: www.amc.nl
Gerelateerde informatie
- Cognitieve gedragstherapie bij (lvb-) jongeren met obesitas – Baas over obesitas.
Protocol voor de behandeling van jongeren van 15-23 jaar, met focus op cgt, systeemtherapie en positieve psychologie. - Keurmerk ‘Familieminded’ ggz stimuleert samenwerking met familie- en naasten, GZ-psychologie, juni 2020
- Veel IC-coronapatiënten hebben obesitas, 30/03/2020
- New Science of Mental Disorders: een radicaal nieuwe aanpak van psychische problemen, GZ-psychologie, februari 2020
- Down Under: bang om slank te zijn – GZ-psycholige okt 2018