Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het beloningssysteem in de hersenen werkt anders bij mensen met obesitas

Hoogleraar inwendige geneeskunde Mireille Serlie ontdekte dat overgewicht kan leiden tot veranderingen in de hersenen die zorgen voor een bijna onstilbaar hongergevoel. Mensen met overgewicht worden vaak als zwak gezien, het is hun eigen schuld. Maar steeds meer onderzoek wijst het tegendeel uit.  
Fat boy with overweight checking out his weight isolated on white background

Serlie keek bij haar onderzoek niet alleen naar voeding, maar ook naar de hersenen, tot in de gebieden waar eetgedrag wordt aangestuurd. Deze aansturing zorgt ervoor dat mensen gaan eten als het nodig is en stoppen als ze voldoende calorieën hebben binnengekregen. Samen met collega’s Susanne la Fleur en Jan Booij kwam Serlie tot de hypothese: hebben mensen met obesitas blijvende veranderingen in diepgelegen hersenkernen waardoor ze bijna niet meer kunnen stoppen met eten.

Serlie volgde onder andere enkele proefpersonen met ernstig overgewicht na een maagverkleining. Pas na heel veel gewichtsverlies herstelde hun dopamine-systeem zich enigzins. Overgewicht terugdringen door minder te eten is voor mensen met obesitas bijna niet te doen. Bij mensen met obesitas zijn bepaalde hersengebieden veranderd, waardoor de drang om te eten nog krachtiger is. Dat leidt tot meer eten dan goed is.

Vooral het eten van ongezonde tussendoortjes blijkt effect te hebben op de hersenen. Het heeft effect op het serotonine-systeem, dat betrokken is bij het verzadigingsgevoel. Ook het tijdstip dat je eet, maakt uit voor de hersenen. Uit een andere studie van Serlie en La Fleur blijkt dat afvallen beter gaat als je het grootste deel van de dagelijkse calorieën in de ochtend binnenkrijgt.

Serlie ziet obesitas meer als een maatschappelijk probleem, waar verkeerde eetgewoontes al vanaf de kindertijd ingesleten raken in de hersenen. Niet iedereen is even gevoelig voor obesitas, maar als je pech hebt veranderen de hersenen wel onder druk van alle eten en dan wordt het een ongelijke strijd tegen het brein.

De nieuwe inzichten over de neurowetenschappelijk kant van overgewicht kunnen leiden tot betere behandelingen van mensen die al te zwaar zijn. Niet alleen calorieën bepalen of iemand te dik wordt. Overgewicht ontstaat niet alleen in de maag, maar ook in de hersenen.

Bron: www.amc.nl

Gerelateerde informatie