Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel IC-coronapatiënten hebben obesitas

Er lijkt een sterk verband te zijn tussen zwaarlijvigheid (adipositas) en corona. Volgens Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG, zien de patiënten met corona die op de IC liggen er een beetje hetzelfde uit qua postuur. Er is blijkbaar een verband, maar hoe dat precies zit in het mechanisme van deze ziekte is nog niet duidelijk.
473016792

Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat twee derde tot 80% van de corona-patiënten overgewicht hebben.

Het kan te maken hebben met het feit dat veel patiënten met overgewicht ook een hoge bloeddruk of suikerziekte hebben. Daarnaast ademen mensen met overgewicht zwaarder door druk van de borstkas. Benauwdheid en kortademigheid zijn enkele van de symptomen die voorkomen bij besmetting met COVID-19.

Volgens Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus MC, is het niet verstandig om je obesitas op te lossen door op een streng dieet te gaan. Er kan dan een tekort aan voedingsstoffen ontstaan die je immuunsysteem verder aantast. Je moet langdurig je eet- en leefpatroon veranderen en dat is niet makkelijk in een quarantaineperiode. Ook moet de oorzaak van de obesitas worden aangepakt. Dat kan onder meer stress of slaaptekort zijn.

Obesitas kan worden veroorzaakt door biologische, psychologische en/of sociale factoren. Ook medicijnen kunnen bijdragen aan een verhoogd risico om obsitas te ontwikkelen. Bij elk persoon met overgewicht spelen dan ook verschillende factoren een rol, steeds in een andere verhouding of mate.

Bron: Jinek

Gerelateerde vakinformatie