Protocol ‘Behandeling van langdurige slapeloosheid’ geactualiseerd

0
1350

from Bohn Stafleu van Loghum on Vimeo.

Het slaapprotocol Behandeling van langdurige slapeloosheid van slaaptherapeut dr. Ingrid Verbeek en slaapwetenschapper dr. Marijn van der Laar is na 9 jaar in herziene versie verschenen. Zowel het boek als werkboek zijn volledig geactualiseerd. Het protocol biedt zo een bewezen effectieve behandelmethode voor de behandeling in de ggz van cliënten met langdurige slapeloosheid.

Langdurige slapeloosheid

Met langdurige slapeloosheid wordt slapeloosheid bedoeld die langer dan drie maanden duurt en die zorgt voor klachten overdag. Denk hierbij aan vermoeidheid, vergeetachtigheid, geheugenproblemen, beperkingen in de omgang met anderen of functioneren op je werk, somberheid of zelfs slaperigheid. Slapeloosheid wordt hierbij niet alleen als symptoom gezien van bijvoorbeeld een onderliggende depressie of angststoornis, maar ook als een apart probleem dat behandeling verdient.

De herziene druk

In de herziene druk  Behandeling van langdurige slapeloosheid wordt verwezen naar de classificatiecriteria van de DSM-5 en de derde editie van de International Classification of Sleep Disorders (ICSD-3). Er is informatie toegevoegd over de functie van de slaap, over stress en slaap, speciale doelgroepen (kinderen, ouderen, vrouwen, laaggeletterden) en CGT-i bij comorbide medische en psychologische problematiek. Verder is de diagnostiek uitgebreid met ‘rode vlaggen’ en valkuilen voor de behandelaar. 

Werkboek ‘Verbeter je slaap’