Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychiatrisch patiënten lijken kwetsbaar voor covid

De vrees dat psychiatrische patiënten eerder aan corona overlijden, blijkt volgens Trouw terecht. Onderzoekers uit Nijmegen en Utrecht analyseerden een speciaal register, met daarin 143 psychiatrische patiënten met Covid-19. Achttien van hen blijken inmiddels te zijn overleden.

Foto door Fusion Medical Animation

Dat is 12 procent, terwijl het gemiddelde percentage coronapatiënten dat overlijdt in 2020 door het RIVM op 1 tot 6 procent werd geschat. “We hadden verwacht dat het sterftecijfer hoger zou zijn dan gemiddeld”, zegt psychiater Daphne Everaerd, verbonden aan het Radboudumc, “maar niet twee keer zo hoog.” Het merendeel van de psychiatrische patiënten woonde thuis, niet in een instelling. Of de hoge sterfte mede het gevolg is van een lage vaccinatiegraad in deze groep, is volgens de onderzoekers niet bekend.

Het ‘Casusregister’ werd geopend door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) in april 2020. De NVvP deed dat vanwege de vrees dat psychiatrisch patiënten ernstiger ziek werden en vaker overleden aan corona. In het register konden ggz-instellingen, ziekenhuizen, mobiele teams en psychiaters melding maken van patiënten met corona. Het register geeft geen compleet beeld van alle corona-infecties onder psychiatrisch patiënten.

Bron: ANP