Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijnen slaapstoornissen (BE)

Domus Medica, de Vlaamse wetenschappelijke huisartsenvereniging, bracht in 2019 hernieuwde richtlijnen uit voor de ‘Aanpak van slaapklachten en insomnia bij volwassenen in de eerstelijn’. Voor het eerst wordt hierin een procesmatige, gefaseerde behandeling voorgesteld die een psychologisch proces ondersteunt.

Stap 1: ‘Start altijd met een slaapdagboek om je diagnostiek te ondersteunen, en ga vervolgens aan de slag met patiëntenvoorlichting en slaaphygiëne-adviezen. Als dat niet blijkt te volstaan, overweeg dan om laagintensieve interventies in te schakelen: groepscursussen ‘beter leren slapen’ of online toepassingen. Na een grondige analyse van de problematiek, heeft de huisarts de mogelijkheid om spanningverlagende technieken, counter-arousal-technieken en cognitieve technieken toe te passen. Met wat training kan de huisarts die zelf toepassen, maar de patiënt kan daarvoor ook worden doorverwezen. Vervolgens worden ‘stimuluscontrole’ en ‘slaaprestrictie’ voorgesteld als interventies die de huisarts kan inzetten bij slaapproblemen. De voorgestelde medicamenteuze aanpak is beperkt en tijdelijk. Verwijzing naar slaapcentra, psychiater, psychotherapeut en/of kinesitherapeut wordt in de richtlijnen ook onderbouwd.

Met deze richtlijn wordt een flinke stap gezet in het afbuigen van de ‘benzodiazepine-voorschrijf-reflex’ en dat is een positieve ontwikkeling, te meer omdat België een van de grootverbruikers van dergelijke medicijnen is. Bovendien baseert ‘het protocol’ zich op een psychologisch verklaringsmodel, waar huisartsen gaandeweg meer vertrouwd mee kunnen raken. Hierdoor worden dergelijke modellen voor patiënten op den duur ook meer toegankelijk en aanvaardbaar.

Bron
De richtlijn is te downloaden via www.​domusmedica.​be

Uit: GZ-psychologie, Nieuwtjes en wetenswaardigheden, april 2019

Gerelateerde informatie

Leestip | Slaapstoornissen in de psychiatrie – Diagnose en behandeling

Nieuw verschenen handboek met overzicht van diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen en hun relatie tot de psychiatrie en gebruik van psychofarmaca. Onder redactie van Marike LancelMaaike van Veen en Jeanine KamphuisMeer informatie >


Meer weten?

Kom vrijdag 18 juni 2021 naar het Congres Slaapstoornissen in de psychiatrie – achtergrond, diagnostiek en interventies. Leer hoe je de vicieuze cirkel van slaapstoornissen en psychische aandoeningen doorbreekt en optimaliseer je therapie. Meer informatie en inschrijven >