Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Strengere eisen nodig om kwaliteit psycholoog te waarborgen’

Digitale overhandiging van het advies aan de minister. Bron NVGzP

Wie met mentale klachten op zoek gaat naar hulp in de Nederlandse zorg, heeft een te grote kans om bij een psycholoog terecht te komen die niet voldoende bekwaam en opgeleid is, aldus de voorzitters van beroepsverenigingen voor psychologen in Trouw.

Op 26 oktober hebben de leden van de stuurgroep van samenwerkende (beroeps)verenigingen het ‘advies beroepenstructuur psychologische zorg’ aangeboden aan minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport. Met dit advies wordt een basis gelegd voor betere (door)verwijzing van cliënten die baat hebben bij psychologische zorg.

Het advies: Eén breed BIG basisberoep en twee specialismen. De nieuwe beroepenstructuur zal naar verwachting impact hebben op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg.

Onder de voorzitters zijn Kirsten Hauber van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP), Rudolf Ponds van de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie (NVGzP), samen met het NIP. Strengere beroepseisen dragen ook bij aan wegwerken van de wachtlijsten in de ggz, zo verwachten zij. Daarnaast hebben de LVVP en P3NL zich bij het initiatief aangesloten.

Lees via de NVP (pdf): Definitief advies – Een vernieuwde structuur voor de academische beroepen in psychologische zorg

Bron: Skipr.nl Trouw.nl Nvgzp.nl