Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tentoonstelling KWETSBAARHEID EN KRACHT

Met de (online) tentoonstelling Kwetsbaarheid en kracht wil het Museum van de geest laten zien dat iedereen in zekere zin kwetsbaar en krachtig is en ‘dat wij vooral allen mens zijn’.  Want kracht en kwetsbaarheid zijn universele waarden die niet voorbehouden zijn aan specifieke groepen mensen. Toch is er nog steeds veel onbegrip voor psychisch kwetsbare mensen en worden ze in de samenleving nog te vaak gezien als zwak, gevaarlijk of anders dan anderen.  
Fotografie Museum van de Geest

De tentoonstelling van het Museum van de Geest ‘Kwetsbaarheid en kracht’ bestaat uit 22 zwart-wit portretten van psychiatrisch patiënten, professionals in de GGZ, familieleden van patiënten en andere mensen die nauw betrokken zijn bij de GGZ. Naast de portretten worden MRI scans getoond, om het contrast te laten zien tussen het zoeken naar afwijkende hersenstructuren en het individuele verhaal dat een portretfoto vertelt. In de interviews met de geportretteerden laten we kwetsbaarheid én kracht zien, zonder een naam of functie te noemen. Dus wie is wie? Het mooie van ‘Kwetsbaarheid en kracht’ is dat je dat op basis van een portret niet kunt zien. De portretten zijn gemaakt door fotograaf Bart Koetsier en de teksten zijn geschreven door Arnon Grunberg.

In de online tentoonstelling zijn acht van de portretten en verhalen te zien. De volledige tentoonstelling is vanaf 2 mei 2022 een maand lang te bezichtigen in het Stadskantoor Utrecht, en reist daarna door naar Amsterdam.

Kwetsbaarheid in Beeld 1

‘Wij zijn vooral allen mens’

Floortje Scheepers is hoogleraar innovatie in de GGZ, medisch afdelingshoofd psychiatrie in het UMC Utrecht en mede initiatiefnemer: ‘Als samenleving zouden we echt inclusiever moeten zijn en de stigma’s rondom psychische kwetsbaarheid aanpakken en laten verdwijnen. Ieder mens is psychisch kwetsbaar en dus begint het bij het loslaten van het idee dat er een verschil is tussen een groep die kwetsbaar is en een groep die dat niet is. Je doet onrecht aan deze individuele werkelijkheid als je alleen zoekt naar een defect in

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in