Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Antidepressiva fabrikanten sponsoren Depressie Vereniging

De landelijke Depressie Vereniging ontvangt al jaren geld van fabrikanten die antidepressiva verkopen. Dat ontdekte journalist en tv-maker François de Waal toen hij na zijn depressie als vrijwilliger werkte bij deze patiëntenorganisatie.  
anti depressiva
Foto door Nastya Dulhiier via Unsplash

“Door geld aan te nemen van farmaceuten is er bij de Depressie Vereniging sprake van kwalijke belangenverstrengeling”, aldus François de Waal. Als vrijwilliger kwam hij er niet alleen gaandeweg achter dat de patiëntenvereniging gesponsord wordt door medicijnproducenten, maar ook dat ze kanttekeningen over antidepressiva liever niet publiceren.

Objectieve informatie 

“Mensen met een depressie, die zeer kwetsbaar zijn, verdienen objectieve en volledige informatie over de pillen die ze dagelijks in hun mond stoppen”, zegt François de Waal. “En al helemaal van een organisatie die de belangen van de depressieve mens beweert te behartigen. Ik ben niet tegen pillen, maar mensen hebben er recht op om de voors én de tegens te kennen.” Lange tijd publiceerde hij blogs op de website van de Depressie Vereniging totdat hij er een schreef met een kritische noot over antidepressiva. Die werd geweigerd. De Waal: “Ik verwees naar een gerenommeerde Amerikaanse website waar wetenschappers en psychiaters de effectiviteit van antidepressiva ter discussie stelden. Dat mocht niet”.

Belangenverstrengeling

Dr. Dick Bijl, voorzitter van de International Society of Drug Bulletins (ISDB), stelt al jaren het frauduleuze gedrag van de farmaceutische industrie aan de kaak. De ISDB is een wereldwijd netwerk van bulletins en tijdschriften over medicijnen en therapieën die financieel en intellectueel onafhankelijk zijn van de farmaceutische industrie. “Deze industrie wil het heel gewoon laten lijken dat ze patiëntenorganisaties sponsoren”, zegt hij. “Maar dit gaat in tegen de belangen van de patiënten omdat psychofarmaca en vooral ook antidepressiva ernstige bijwerkingen hebben en bijdragen aan een verhoogd overlijdensrisico. Daarom moeten we deze praktijken aan de kaak blijven stellen.” Volgens de Waal is de Depressie Vereniging door geld aan te nemen van medicijnproducenten gecorrumpeerd. Dat onthult hij in zijn net verschenen boek Depressie, de dwangmatige denkziekte.

8,7 miljoen antidepressiva recepten

“Dat de Depressie Vereniging geld ontvangt van de farmaceutische industrie die antidepressiva maken is een bekende vorm van belangenverstrengeling”, benadrukt Hoogleraar Psychiatrie Jim van Os. “Het is niet in overeenstemming met de moderne inzichten rond transparantie, governance en sustainable development goals.” In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen in hun leven te maken met een depressie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat deze mentale aandoening tegen 2030 wereldwijd de belangrijkste oorzaak is van ziektelast. Vorig jaar werden er in ons land 8,7 miljoen antidepressiva recepten uitgeschreven.

Bron: Persbericht

1 REACTIE