Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

25 maart-2 april Autismeweek: Hoe uniek ben jij?

De Autismeweek vindt dit jaar plaats van 25 maart tot en met Wereld Autisme-dag op 2 april. Dit keer staat de diversiteit binnen het spectrum van autisme centraal: Hoe uniek ben jij? Want ken je één iemand met autisme, dan ken je één iemand met autisme.
Autisme
Foto: Adobe

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) laat graag zien hoe verschillend mensen met autisme zijn. Door een realistisch beeld te geven hoe het is om autisme te hebben, met alle positieve en negatieve kanten die daarbij horen. Zo is er voor journalisten een factsheet ‘autisme in de media’ (zie bijlage) ontwikkeld.

“Helaas ervaren mensen met autisme geen open en inclusieve samenleving. Als er meer oog is voor de individuele talenten, kwetsbaarheden, wensen en behoeften van mensen met autisme, kunnen mensen mét en zónder autisme samen optrekken om de samenleving voor iedereen vriendelijker te maken”, stelt Caroline Verkerk, directeur van de NVA en het AutismeFonds. “Onze leden merken dagelijks dat stigma’s over mensen met autisme hen in de weg zitten bij het vinden van werk, het leggen van contacten of het ontvangen van de zorg die zij nodig hebben.”

Activiteiten

Tijdens de Autismeweek organiseert de NVA in het hele land activiteiten. Zo is er op maandag 27 maart de lezing ‘Diversiteit binnen het spectrum van autisme’ door Sander Begeer (hoogleraar ‘Diversiteit en Autisme’ aan de Vrije Universiteit van Amsterdam) en Jasper Wagteveld (ambassadeur NVA). Op vrijdag 31 maart opent de NVA de Amsterdamse beurs. Ook reikt de NVA die dag de AutismeVriendelijkheidsprijzen uit aan de organisatie, persoon en leerkracht die het meest rekening houdt met autisme.

Kijk voor meer informatie op autismeweek.nl of op autisme.nl.

Online collecteweek

In de NVA-AutismeWeek wordt bovendien geld ingezameld voor het AutismeFonds. Iedereen kan een online collectebus aanmaken op autismefonds.digicollect.nl Want autisme is niet te genezen, maar onbegrip wel!

NVA

In Nederland hebben naar schatting ruim 200.000 mensen autisme. De NVA zet zich in voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten. Dit doet zij door het delen van kennis, belangenbehartiging en het organiseren van gespreksgroepen en bijeenkomsten in het hele land.