Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijna de helft van alle Nederlanders voelt zich weleens eenzaam

Het kabinet investeert tot 2025 €40 miljoen extra in het programma 'Eén tegen eenzaamheid'. Met deze extra financiële middelen krijgen maatschappelijke initiatieven een impuls en worden gemeenten aangemoedigd om een lokale aanpak eenzaamheid te starten en langdurig voort te zetten. Ook investeert het kabinet in kennis. In samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wordt in de Nationale Wetenschapsagenda een onderzoeksprogramma Eenzaamheid opgezet om beter te begrijpen wat tegen eenzaamheid werkt.

Voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge begon het initiatief in 2018 en richtte zich vooral op eenzaamheid bij ouderen. Maar volgens staatssecretaris Van Ooijen heeft de coronacrisis laten zien dat iedereen zich eenzaam kan voelen. Daarom zal de nieuwe aanpak zich op alle Nederlanders richten. Jaarlijks wordt er al vijf miljoen euro aan het programma besteed. De 40 miljoen euro komt daar dus bovenop.

Een aanpak die hard nodig is nu bijna de helft van de Nederlanders zich eenzaam voelt en één op de tien sterk eenzaam. Uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt namelijk dat 43 procent van de mensen boven de 15 jaar zich vorig jaar enigszins of zelfs erg eenzaam voelde.

Vooral jongeren emotioneel eenzaam in 2021

In 2021 voelde 11 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zich sterk eenzaam. Dat zijn er meer dan twee jaar eerder (9 procent). Alleenstaanden en alleenstaande ouders voelden zich het vaakst eenzaam. In 2021 gaven jongeren van 15 tot 25 jaar het vaakst aan zich sterk emotioneel eenzaam te voelen, in 2019 waren dat nog de 75-plussers. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn.

In 2019 en 2021 zijn in deze enquête vragen gesteld over eenzaamheid. Aan bijna 7 duizend mensen van 15 jaar of ouder werden stellingen voorgelegd over het ervaren van leegte om zich heen, of zij mensen om zich heen missen, en of zij zich vaak in de

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in