Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

DIS wordt veroorzaakt door vroegkinderlijk trauma blijkt uit neurobiologisch onderzoek

De Dissociatieve Identeitsstoornis DIS is al decennia onderdeel van een verbeten debat. Wordt het veroorzaakt door ernstig vroegkinderlijke traumatisering of is de psychische aandoening pure fantasie?

Neurowetenschapper Simone Reinders is een pionier in het onderzoek naar dissociatie en de neurobiologie van DIS. Vorige maand publiceerde ze een grootschalige analyse van alle bekende studies die de biologie van dissociatie onderzochten.

Argos interviewt Simone Reinders

Wat is het precies voor artikel dat u heeft geschreven?

Het is een overzichtsartikel dat is gepubliceerd in het vooraanstaand tijdschrift ‘Neuroscience and Biobehavioral Reviews’. Ik heb er samen met collega-onderzoeker Monika Roydeva vijf jaar aan gewerkt. We hebben alle studies die wereldwijd zijn gepubliceerd over biomarkers in relatie tot pathologische dissociatie geanalyseerd. Biomarkers zijn biologisch meetbare kenmerken, zoals hersenpatronen of chemische stoffen in het lichaam. Een eerste zoektocht in de database leidde tot 146.981 resultaten, waaraan we nog 27 andere artikelen hebben toegevoegd. Roydeva heeft al die papers gescreend en uiteindelijk hebben we dat aantal teruggebracht tot 205 wetenschappelijke publicaties die aan al onze selectiecriteria voldeden. Die hebben we geanalyseerd en vergeleken.

Lees verder >

Bron: Argos, VPRO

Gerelateerde informatie

Hoe evalueer je dissociatieve klachten in een PTSS-behandeling?

 

E-learning | Dissociatie bij PTSS: diagnostiek en behandeling. Bedoeld voor therapeuten die meer willen leren over de passende diagnostiek en behandeling van dissociatie bij PTSS. Meer informatie >