Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen eigen risico meer bij zorgkosten seksueel geweld

689684706

Slachtoffers van seksueel geweld, krijgen vanaf 1 september de medische kosten direct vergoed. Sommige slachtoffers mijden de zorg door de kosten, waardoor psychisch herstel belemmerd wordt. Het is een proef van één jaar. Er moet dan wel binnen zeven dagen hulp gezocht worden bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG). Hiervan zijn er 16 van in Nederland. Een CSG is verbonden aan de spoedeisende hulp van een ziekenhuis.

De eerste zeven dagen na seksueel geweld zijn het belangrijkst in verband met de kans op psychisch herstel en op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten. Ook kunnen dadersporen nog veilig worden gesteld. Dit helpt bij het opsporen van de dader en de bewijsvoering als aangifte wordt gedaan.

Minister Dekker hoopt dat de drempel wegneemt om melding te maken. De juiste hulp op het juiste moment kan een belangrijk verschil maken voor slachtoffers van een ernstig misdrijf als seksueel geweld. Hulp zoeken is vaak moeilijk genoeg, daarom is het van belang om belemmeringen weg te nemen.

De resultaten van de proef worden najaar 2021 bekend gemaakt.

Meer informatie via Rijksoverheid > 

Bron: AD, Rijksoverheid

Gerelateerde informatie

Iva Bicanic: ‘Natuurlijk kunnen kinderen met een PTSS een EMDR-behandeling aan’

Stalkers in zicht

De interventiecirkel: het ordenen van behandelinterventies bij persoonlijkheidsproblematiek