Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Golf aan psychische problemen door de corona-crisis

Er wordt een piek aan psychische problemen verwacht, door de corona-crisis. Er leven veel angsten en wie al psychische problemen had, krijgt het vaak nog moeilijker door de corona-maatregelen en het wegvallen van sociaal contact.      
529917013

Sommige patiëntengroepen zullen een toename van klachten doormaken. Zoals bijvoorbeeld patiënten met obsessief-compulsieve stoornissen of angststoornissen. Social distancing heeft ook gevolgen voor mensen met een depressie of met suïcidale gedachten. Ook brengen de nieuwe regels mensen met autisme in de problemen.

Suïcide stijging tijdens een crisis

Een risicofactor voor suïcidaliteit is het gevoel van in de val te zitten, zogenaamd entrapment. Van de ene op de andere dag zitten mensen thuis. Alleen of juist op elkaars lip. Gedwongen thuiszitten vergroot de druk op de relatie met je partner. Kleine irritaties worden snel groot. Alleenstaanden hebben gevoelens van eenzaamheid of bijvoorbeeld ouderen hebben het gevoel anderen tot last te zijn.

Zzp’ers zien de opdrachten verminderen. Bedrijven ontslaan tijdelijke krachten. Als er wel werk is, dan leidt de combinatie met de zorg voor de kinderen of uitval van collega’s tot gevoelens van wanhoop en machteloosheid.

Of men maakt zich zorgen over het aantal besmettingen en doden, wat er voor kan zorgen dat mensen enorm gaan piekeren, en angstig of depressief worden. Ze zitten knel in hun eigen gevoelens en gedachten. Gedachten worden dwangmatig en de gangbare manier om ontspanning te vinden, door sporten met elkaar, kunnen niet meer. Wanneer de gedachten niet stoppen en de toekomst uitzichtloos lijkt, kan dit zorgen voor heftige verlangen naar de dood als schijnbare oplossing voor de beklemmende situatie.

In welvarende landen speelt suïcide ten tijde van een ramp juist het meest. Men is niet gewend aan ongeluk en pas zich minder makkelijk aan. Ook zijn welvarende landen vaker individualistisch ingesteld, waardoor mensen zich sneller eenzaam en alleen voelen.

Het is daarom juist nu van belang om open te praten over gevoelens van hopeloosheid, wanhoop en gedachten van zelfmoord. Daarnaast is psycho-educatie van belang en zorg er voor dat u als hulpverlener laagdrempelig aanwezig bent.

Bron: trimbos.nl

Praten over depressie met naasten kan helpen. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie. 

Gerelateerde vakinformatie