Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet trekt 21 miljoen uit om ggz-patiënten aan werk te helpen

Het kabinet heeft er de komende twee jaar in totaal ruim 21 miljoen euro voor over om patiënten in de geestelijke gezondheidszorg aan werk te helpen. Met dat geld kunnen ggz-instellingen voor de juiste begeleiding zorgen.
Sigmund via Unsplash

Dat staat in een regeling die Carola Schouten, minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, deze week online heeft gepubliceerd. Werk kan volgens Schouten een ‘positief effect hebben op de psychische gezondheid’. Maar patiënten van een ggz-instelling vallen vaak buiten de boot bij de bemiddeling voor werk.

“Gezond zijn en je gezond voelen is belangrijk om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. En andersom werkt het ook: wie meedoet in de samenleving, voelt zich beter.”, aldus minister Schouten.

Zorg, reïntegratie en jobcoaching komen samen

Het plan van Schouten richt zich op de door ggz-instellingen zelf ontwikkelde IPS-methode (individuele plaatsing en steun), waarin zorg, reïntegratie en jobcoaching samenkomen. Zowel patiënten met lichte als zware geestelijke aandoeningen kunnen worden geholpen. Het traject start vanuit een ggz-instelling.

Voor een volledig traject van maximaal 24 maanden voor ggz-patiënten met lichte klachten is 8.000 euro beschikbaar. Voor een traject van maximaal drie jaar voor patiënten met zware klachten is het bedrag 11.325 euro. Volgens Schouten vond bij eerdere experimenten met IPS 44 procent betaald werk. En onderzoek naar de werkzaamheid van deze methode wijst uit dat de helft van de deelnemers na vijf jaar nog altijd werk heeft.

Samenwerking gemeenten en instellingen

Met het beschikbare budget kunnen naar schatting 2225 mensen met bijvoorbeeld angst,

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in