Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijktip| Ggz onder Druk; Klopt ons beeld van mentale gezondheid nog wel?

Zondag 11 december, 22:40 uur op NPO2

Met grote personeelstekorten, groeiende wachtlijsten en alsmaar stijgende kosten stapelen de problemen in de ggz zich op. Is meer geld de oplossing? Of is er een drastisch andere blik nodig? Vanuit het Enik Recovery College in Utrecht spreekt Coen Verbraak samen met ervaringsdeskundigen en psychiater Jim van Os met minister Conny Helder over een nieuwe kijk op mentale gezondheid.

ggz
Foto door Shvets Production via Pexels
De ggz verkeert in crisis door grote personeelstekorten en enorme wachtlijsten. Tegelijkertijd maakte het Trimbos Instituut begin deze maand bekend dat maar liefst 3,3 miljoen Nederlanders een psychische aandoening hebben. Een forse stijging ten opzichte van de 1,9 miljoen van twaalf jaar geleden toen het onderzoek voor het laatst werd uitgevoerd.

Een andere blik

Meer geld in de geestelijke gezondheidszorg pompen, kan dat de problemen oplossen? Nee, zeggen professionals en ervaringsdeskundigen. Wat we nodig hebben, is een andere blik op geestelijke gezondheidszorg. Die roep wordt steeds luider. Meer doen aan preventie en samenwerking, meer openheid over psychische aandoeningen, meer inspraak van de cliënt wat hij of zij nodig heeft en meer ruimte voor ervaringsdeskundigheid in het hersteltraject.

Ervaringsdeskundigheid

Zelfregie- en herstelcentra zijn plekken waar mensen terechtkunnen na een psychische ontwrichting. Enik Recovery College in Utrecht is de oudste van het land en een van de weinige ZHI (zelfregie- en herstelinitiatieven) met duurzame financiering via de gemeente en Lister, een organisatie die gespecialiseerd is in herstelondersteunende begeleiding. Hoewel veel ZHI net weer anders van elkaar zijn ingericht, blijft de kern altijd hetzelfde: mensen komen er vrijwillig binnen omdat ze gemotiveerd zijn om te werken aan hun herstel, het is laagdrempelig en het is een plek voor en door ervaringsdeskundigen, waar je terecht kunt zonder dat je een diagnose moet hebben of moet kunnen aantonen.

De waarde van ervaringsdeskundigheid bij het herstel van een psychische aandoening wordt steeds meer erkend en is inmiddels ook wetenschappelijk onderbouwd. Ook minister Helder is zich inmiddels bewust van het belang van zelfregie- en herstelinitiatieven. In het integraal zorgakkoord staat dat iedere gemeente een Zelfregie- of herstelacademie moet krijgen. Maar hoe dit in de praktijk gerealiseerd, laat staan gefinancierd, moet worden is nog volkomen onduidelijk.

MEER LEZEN OVER ERVARINGSDESKUNDIGHEID? 

Steeds meer ervaringsdeskundigen in de Geestelijke Gezondheidszorg